A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a legfrissebb tanulmányában az InStat adatai alapján rangsorolta a 2018/19-es szezon kezdete óta a leggyakrabban tizenegyest kapó európai klubokat. A mintát csak azok a csapatok alkotják, amelyek az azóta eltelt időszakban folyamatosan jelen voltak a vizsgált 31 bajnokság valamelyikében.

Az összeurópai rangsort a Crvena Zvezda vezeti, amely 239 percenként kap tizenegyest a szerb bajnokságban, ezeket pedig 75 %-os hatékonysággal gólra is váltja. A második helyen az ukrán Dinamo Kijev (256 perc, 82%), míg a harmadikon a görög PAOK FC áll (257 perc, 76%).

A TOP 10 közelében egy magyar együttes is megtalálható, a Ferencváros ugyanis 304 percenként kapott tizenegyest a 2018/19-es szezon óta eltelt 115 mérkőzésen az NB I-ben – ez a 13. helyre elég -, ezeket azonban csak 59 %-os hatékonysággal használta ki.

A TOP 15 Európában. Fotó: CIES

A magyar élvonalban a Fradit a Paksi FC és a MOL Fehérvár FC követi, amelyek egyaránt 402 percenként kaptak tizenegyeseket, a tolnaiak ezeket 85%-ban, míg a fehérváriak 73%-ban értékesítették.

A CIES azt is megállapította, hogy a görög Panathinaikosz kapta a legtöbb büntetőt a kialakított nagy lehetőségek számához képest: 15 gólhelyzetre jutott egy büntető. Az angol másodosztályú Bristol City az ellenkező végletet képviseli: 91 nagy lehetőségre jutott egy kapott büntető.

Ebben a statisztikában a Ferencváros és a Budapest Honvéd áll az élen az NB I-ben, a zöld-fehéreknek és a piros-feketéknek is 24 gólhelyzetre jutott egy büntető.