Mint arról már korábban beszámoltunk, a FIFA eddigi alelnökét, a spanyol Ángel Maria Villart Spanyolországban korrupció gyanújával letartóztatták, ezért tavaly nyáron lemondott a posztjáról. Később a sportág nemzetközi szövetsége is jelezte, hogy a FIFA-ban is betöltött hasonló tisztségéről is azonnali hatállyal lemondott.

A Pozsonyban megtartott 42. UEFA kongresszuson, az 55 tagállam egyhangúlag a Magyar Labdarúgó Szövetség 2010-ben megválasztott elnökét, dr. Csányi Sándort kérte fel a megüresedett pozíció betöltésére, akinek a megbízatása egy évre szól majd. A hírek szerint nem volt szükség szavazásra, mert Csányinak nem volt ellenfele. A nemzetközi szövetség nyári, moszkvai kongresszusán hivatalosan is kinevezheti a FIFA alelnökének a magyar sportvezetőt.

Csányi emellett még az UEFA és a FIFA vezető testületének is tagja, példátlan sportdiplomáciai eredményt ért el a magyar labdarúgás. A végrehajtó bizottsági és a FIFA-tanács tagság mellett Csányi Sándor vezeti az UEFA Nemzeti válogatottak versenyeztetési bizottságát, és tagja az UEFA pénzügyi bizottságnak is.

Korábban Barcs Sándor töltötte be a FIFA alelnöki tisztségét 1972-től, mikor megbízott UEFA-elnökként automatikusan megkapta az alelnöki pozíciót is, ám Csányi Sándor az első olyan magyar, aki választás után szerezte meg ezt a befolyásos tisztséget.

Ki végez előrébb az NB I-ben? Nyerj itt!