Tavaly ősszel hívta életre a Magyar Labdarúgó Szövetség a Szakmai Bizottságot, amit Nyilasi Tibor elnökségi tag vezet. Az mlsz.hu beszámolója szerint tekintettel a külföldön élő tagokra, illetve az összes tag elfoglaltságára, a személyes részvételű tanácskozások között a bizottság tagjai interneten tartják a kapcsolatot.

A magyar-horvát Eb-selejtező azonban kitűnő lehetőséget szolgáltatott arra, hogy ismét személyesen találkozzanak a bizottsági tagok.

Korábbi szövetségi kapitányok mellett a Nyugat-Európában már bizonyított korosztály tagjai alkotják az MLSZ szakmai bizottságát, melynek feladata a továbblépéshez szükséges szakmai folyamatok összehangolása.

A már elindított szakmai programok koordinációja mellett a 2020-2025-ös stratégia sportszakmára vonatkozó részének előkészítése érdekében a bizottság tagjai rendszeresen egyeztetnek az interneten, és már a decemberi munkaértekezleten eldőlt, hogy újabb személyes találkozójukra – a FIFA-játéknapot kihasználva – a horvátok elleni mérkőzés napján kerül sor.

A szakmai bizottság vezetője:

– Nyilasi Tibor, az MLSZ elnökségi tagja, korábbi 70-szeres válogatott, magyar bajnok edző

Tagok:

– Dárdai Pál, korábbi szövetségi kapitány, a Hertha BSC edzője
– Gellei Imre, korábbi szövetségi kapitány
– Fehér Csaba, 41-szeres válogatott labdarúgó
– Fórián Zsolt, korábbi NB I-es játékos, a Mol Vidi FC utánpótlásának szakmai igazgatója
– Hajnal Tamás, 59-szeres válogatott labdarúgó, Fradi koordinátor
– Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó, a válogatott másodedzője
– Lőw Zsolt a PSG másodedzőjee
– Markó Edina (női szövetségi kapitány, pro-licences edző)
– Szabics Imre (az osztrák válogatott másodedzője),
– Takács Mihály, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia igazgatója.

A vasárnapi értekezleten Gera Zoltán és Szabics Imre a magyar és az osztrák válogatott elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni.

Fotó: www.mlsz.hu

A testület megalakulását követően először számos nemzetközi példát vizsgált meg, majd a szükséges változtatások érdekében megkezdte a hazai utánpótlásképzés és versenyeztetés rendszereinek teljes körű áttekintését. A bizottság értékeli majd az NB I-es bajnokság szakmai színvonalát és az MLSZ sportigazgatóságának teljesítményét, ideértve a szövetségi kapitány, a sportigazgató, az utánpótlás-szakágvezető, valamint az edzőképzési igazgató beszámolóját is.

A színvonalas előadásokat, élénk vitákat hozó, félnapos megbeszélésen dr. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke meghallgatta a bizottság beszámolóját az elmúlt időszakban elvégzett munkáról.

Az elnök tájékoztatást kapott arról, hogy számos döntési alternatíva már körvonalazódik, de a bizottság az egyes témakörökben eltérő mértékben halad előre. Erre is tekintettel a bizottság a különböző területekre vonatkozó, viszont egymással összefüggő javaslatait egységes anyagban, és egy időben tervezi előterjeszteni a döntéshozók számára. Addig azonban még sok munka vár a tagokra, ezért a következő időszakban várhatóan legalább két további személyes találkozót is tervez a Szakmai Bizottság.