Korábban honlapunkon is beszámoltunk arról, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) keddi online küldöttközgyűlésén további öt évre bizalmat szavazott Csányi Sándor elnöknek. Az esemény után sajtótájékoztatót tartott az elnök, ahol a délelőtti tisztújító közgyűléshez hasonlóan online válaszolt az újságírók – így a csakfoci.hu – kérdésére.

Csányi honlapunk kérdésre válaszolva elárulta, a tíz évvel ezelőtti helyzethez hasonlóan tesz-e ismét számon kérhető vállalásokat a következő időszakra. Az elnök elmondta, úgy érzi, leginkább a nézőszám terén kitűzött célokat nem sikerült teljesíteniük.

– Már óvatosabb vagyok, mint eddig, konkrét célokat még nem tűztünk ki, legalábbis nem olyanokat, amiket már most publikálnánk. Ahogy említettem, tévében a magyar válogatott mérkőzései a legnézettebbek, majd ezt követi a magyar bajnokság meccsei, amit többen nézték, mint a topbajnokságokat. Engem is jobban érdekel akár egy Paks-Kisvárda, mint egy spanyol bajnoki, kivéve az el Clásicót. Nagy meccsnek kell lenni ahhoz, hogy ne a magyar válogatott meccseit nézzem. A stadionépítés is közrejátszott abban, hogy kevesebb néző volt, mivel sok csapatnak otthonától távol kellett játszania, de a helyzet ezen a téren hamarosan végleg helyreáll. A családbarát körülmények adottak, a trágár szavak, az antiszemita, a kirekesztő rigmusok, más népek gyalázása nem elfogadhatóak. Láttuk a Ferencváros és Fehérvár nemzetközi kupameccsein, hogy tudnak a magyar drukkerek kulturáltan viselkedni. Ezt jó lenne folytatni a magyar csapatoknál, a hazai mérkőzéseken is, ezért a klubvezetők sokat tehetnek érdemben – fogalmazott Csányi, aki azt is elmondta, az NB I lehetséges folytatásának forgatókönyvén még dolgoznak.

– Ha nem tudunk június 13-ig kezdeni, akkor le kell zárni a bajnokságot. Ha ez megtörténik, akkor két forgatókönyv van. Az egyik, hogy nem lesz feljutó és kieső sem, a másik pedig, hogy lesz feljutó, és ebben az esetben 14 csapattal rajtol a következő idény. Ha Ausztria úgy ítéli meg, el tudják kezdeni a bajnokságot, akkor reméljük, mi is eljuthatunk erre a pontra néhány héten belül. Jó lenne, ha nem az utolsó pillanatokban, hanem már májusban.

Csányi szót ejtett a hazai fizetésekről, és elmondta, nem ellenezné egy felső határ, úgynevezett fizetési sapka bevezetését.

– Tőlem nem idegen, hogy legyen bérsapka és maximális fizetés, de ezt csak a klubokkal egyeztetve lehet meghatározni. (…) Klubok nevét nem említem, de néhol semmiképpen sem állnak arányban a fizetések néhol a teljesítményekkel, itt van az idő, hogy ezen változtassanak a klubok – tette hozzá.

Az online sajtótájékoztató itt nézhető vissza Csányi részletes válaszaival:

Zártkapus meccsekre nincs lehetőség

Csányi Sándor szerint a bajnokságok folytatása kapcsán minden lehetséges forgatókönyvre felkészült az MLSZ, és ha az egészségügyi és kormányzati szervek előírásai alapján lehetőség lesz a zártkapus meccsrendezésre, akkor a klubokkal és a játékosokkal egyeztetve döntést hoz a folytatásról.

– Az MLSZ a járvány elejétől kezdve követi a kormányzati szervek előírásait, március 16-tól minden hatáskörébe tartozó bajnokságot szüneteltet. Mindenki az NB I-re és az NB II-re fókuszál, de még nagyobb veszélyt jelentettek az utánpótlás-bajnokságok, amatőrbajnokságok mérkőzései, hiszen itt több százezer játékos egészsége forgott kockán. Tudom, hogy mindenkinek hiányzik a futball, de jelenleg a zártkapus mérkőzések tartására sincs lehetőség. Egyelőre nem lehet fix időpontot mondani arra, hogy mikor rendezhetünk újra mérkőzéseket. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a FIFA, az UEFA és a kormányzati szervek képviselőivel. Rendkívül óvatosan kell kezelni ezt a kérdést, az egészségügyi és kormányzati szervek előírásait vesszük figyelembe, és ha ezek alapján lehetőség lesz a zártkapus meccsrendezésre, akkor a klubokkal és a játékosokkal egyeztetve döntést hozunk a folytatásról. Készülünk minden lehetőségre, de jó néhány nyitott kérdés van még a folytatás kapcsán. Amikor jogilag megnyílik a mérkőzések szervezésének lehetősége, egyeztetni fogunk a klubok tulajdonosaival a folytatásról – idézi Csányi szavait az mlsz.hu.