A játékosok piaci értékének becslésével foglalkozó és az átigazolási díjakban mértékadónak számító Transfermarkt péntek éjszaka frissítette az NB I adatait, újraárazta a játékosokat, és ezáltal a teljes magyar első osztályt.

A hazai piac esetében ez sokszor inkább csak játék a számokkal, hiszen a magyar bajnokság esetében bőven akadnak pontatlanságok például a feltüntetett áraknál, ezzel együtt is érdekes lehet, és egyfajta képet adhat az NB I piaci helyzetéről.

A frissített adatokból kiderül, hogy az előző hónapok alapján a Ferencváros keretének összértéke 4.4 millió euróval nőtt, így jelenleg 28.65 millió euróra taksálja a Transfermarkt a Bajnokok Ligája-csoportkörbe jutó klubot. Az oldal kiemeli, hogy 2004 óta foglalkoznak a magyar bajnokság piaci értékelésével,

azóta egyetlen magyar klubnak sem volt ekkora a becsült értéke.

A Fradiból 12 játékos piaci értéke emelkedett, a legnagyobb nyertes pedig a Barcelona ellen is remek játékot bemutatót Tokmac Chol Nguen lett, akinek 1.4 millió euróval nőtt az értéke, így jelenleg 2.5 millió euróra taksálják. A norvég támadó után Dibusz Dénes következik, akinek az értéke 0.8 millió euróval nőtt, míg Miha Blazic és Olekszandr Zubkov becsült ára pedig 0.4 millió euróval – mindhárom játékos egyaránt 2 millió eurót ér a TM szerint.

A legnagyobb vesztese a frissítésnek a Puskás Akadémiához szerződő román válogatott támadó, Alexandru Baluta, akinek a piaci értéke 2 millió euróról 1.4 millió euróra csökkent. Szintén nagyot esett a becsült piaci értéke Eppel Mártonnak, aki elsősorban külföldön szeretett volna maradni, miután távozott a belga élvonalbeli Cercle Brugge-től, ám visszatért a Budapest Honvédhoz, így 1.4 millió euróról 900 ezer euróra csökkent az ára.

Az előző négy évet az Egyesült Arab Emírségekben töltő Dzsudzsák Balázs is a legnagyobb vesztesek közé sorolható, az NB II-be való visszatérésével 600 ezer eurót csökkent a becsült ára, ám az 1 millió eurós értékével így is a másodosztály legértékesebb labdarúgója. A 108-szoros magyar válogatott játékossal kapcsolatban érdekesség, hogy a TM szerint 2012 januárjában volt a legdrágább ára, egészen pontosan 18 millió euró, az elmúlt közel nyolc évben tehát 17 millió eurót csökkent a becsült értéke, ami évenkénti nagyjából 2 millió eurós csökkenést jelent.

Az NB I 10 legértékesebb játékosa a TM becslése szerint – Fotó: www.transfermarkt.de

Özönlenek haza a légiósok: 11 játékos, aki idén tért vissza a magyar fociba – ekkora esélyük lehet az újabb külföldi lehetőségre