A remény hal meg utoljára…

Tavaly azt mondta, hogy már aligha lesz a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Ezt miért gondolja?
–  Ezt egy másik személy gondolja így… – kezdte Bölöni László a csakfoci.hu-nak.

Csányi Sándor, MLSZ-elnökre céloz?
–  Ön mondta.

Pár éve állítólag azért nem Önre esett a választás, mert folyamatosan hitegette az elnököt…
– Nézze, amikor Csányi Sándor megkeresett, Katarban élő szerződésem volt. Természetesen érdekelt a magyar válogatott kapitányi posztja, de pont nehéz időket éltem a klubomnál és rossz döntéseket hoztam. Elismerem, hogy nem megfelelőképpen kezeltem az akkori helyzetet, ezért megértem az elnök urat.

A magyar válogatott kispadja nélkül mennyire teljes az edzői karrierje?
– Nincs bennem csalódás emiatt. Így alakult, ezen most már nem tudok változtatni, de a remény hal meg utoljára…

Mi a véleménye Georges Leekensről?
– Amikor a Standard Liege-nél edzősködtem, ő volt a belga válogatott szövetségi kapitánya. Beszélgettünk párszor, tetszettek a futballról alkotott gondolatai, jó edzőnek tartom. Azt viszont most még nem lehet tudni, hogy segítségére lehet-e a magyar válogatottnak. Egyelőre két edzőmeccsen irányította a csapatot, majd a tétmérkőzéseken elért eredmények lesznek mérvadóak. Az mindenképp jó, ha egy olyan ember vezeti a válogatottat, aki a nyugati világból rálát a magyar focira, ugyanakkor az is fontos lenne, hogy legyen helyismerete. Ahhoz viszont idő kell, hogy valaki kintről érkezve átlássa a magyar focit.

Nem beszélhetek a külföldi edzők ellen

Ön szerint mi a jó recept? Mindenképp külföldi szakemberre kell bízni a válogatottat, vagy a hazai edzők is meg tudnák oldani a feladatot? A románok például Christoph Daum után egy korábbi kiváló játékosukra bízták a válogatottjukat.
– Mivel csaknem 30 éve én is „külföldi” edző vagyok, furcsa lenne, ha ellenük beszélnék. A románok most ezt az utat választották, a magyarok egy másikat. Nehéz lenne előre megmondani, hogy melyik a helyes. Mindig az előttünk álló feladatok és a problémák tükrében kell meghozni a megfelelő döntést. Majd az eredmények eldöntik. Jelenleg nagyjából azonos játékerőt képvisel a két válogatott.

Leekenstől az az elvárás, hogy juttassa ki a válogatottat a következő Eb-re, ugyanakkor Bernd Storck szerint ez nem lehet reális cél.

Miért ne lehetne? Pont Storcnak sikerült 2016-ban. Azzal, hogy az Európa-bajnokság mezőnyét felemelték huszonnégyre, szinte bárki kijuthat. Csalódás lenne, ha a magyar válogatott nem lenne ott a következő Eb-n, de ugyanez igaz a románokra is.

Szintén a korábbi kapitány mondta, hogy a magyar válogatott csak akkor lehet sikeres, ha a klubcsapataink is azok lesznek Európában. Erről mit gondol?
– Azt, hogy ezzel nem értek egyet. Nyilván Németországban ahhoz szoktak hozzá, hogy a Bayern München, a Borussia Dortmund Európa legjobb klubcsapatai közé tartozik és emellett van egy bombaerős válogatottjuk. De számtalan olyan példát is említhetnék, ami ennek az ellenkezőjét bizonyítja. Nézzék meg a horvátokat vagy például a belgákat. Itt nagyon régen ért el nagy eredményt klubcsapat, a válogatottjuk viszont a világ élvonalához tartozik.

Mert a legjobb belga játékosok a legerősebb európai bajnokságokban játszanak….
– Ezek szerint a nevelésben valamit jól csinálnak. Ez kell, hogy legyen a cél Magyarországon is, de sajnos Détári Lajos óta én nem láttam Európa-szintű játékost Önöknél.

Ennek mi lehet az oka?
– Mivel Belgiumban élek, és nem látok bele az akadémiák működésébe, nem akarok beleokoskodni, de innen messziről úgy gondolom, hogy több probléma is van, a legnagyobb az, hogy nincs egy hosszútávú perspektíva, legalábbis én nem látok. Ugyanakkor folyamatosan megy az önsajnálkozás, tizenöt-húsz éve azt hallom, azt olvasom, hogy ennél már nincs lejjebb, aztán mindig bebizonyosodik, hogy van… Mostanában sokkal több pénz jutott Önöknél a futballra, mint korábban, szép stadionok is épülnek, most már ideje lenne a szakmának is felnőni ehhez.

A magyar edzőkre gondol?
– Nem csak, de ha már őket említette, rendben, legyenek ők is hibásak. Viszont felteszem a kérdést: őket ki nevelte, milyen oktatást kaptak? Ez most maradjon költői kérdés.

 

Erőtlen magyar foci

Milyennek ítéli meg az NB I-et?
– Amikor Magyarországon töltök hosszabb időt, olyankor eljárok mérkőzésekre és az ott élő ismerőseimtől is rendszeresen kapok tájékoztatást. Erőtlen futballt látok, ütközőképességben, játék gyorsaságban és agresszivitásban érzékelek főleg lemaradást. Az sem tesz feltétlenül jót a magyar futballnak, hogy vannak csapatok, amelyek 8-9 légióssal állnak fel, de ennél még zavaróbb, hogy a kispadon is külföldiek ülnek. Minek? Jó kezdeményezésnek tartom az MLSZ-től, hogy a magyar játékosokat előtérbe helyező klubokat anyagilag honorálja, viszont a gazdagabb egyesületek számára ez nem megfelelő ösztönzőerő. Vannak klubok, amelyek „használják” a futballistákat és vannak, akik nevelik. Mindkettő lehet eredményes, de ahol túlsúlyban vannak a légiósok, ott valami gond van az utánpótlás-neveléssel.

Van olyan magyar játékos, akit szívesen látna az Antwerpenben?

Olyan biztosan van, aki megállná a helyét nálunk, de soha nem szorgalmaztam magyar játékos leigazolását, sőt, románét is csak egyszer az eddig edzői pályám alatt. Mentalistában, agresszivitásban a csúcson kellene lennie annak a futballistának, akit én jó szívvel el mernék vinni a mindenkori csapatomhoz. Azt ugyanis nem szeretném, hogy azt mondják a főnökeim, csak azért igazoltam le, mert éppenséggel magyar vagy román. 

_________________________________________________________________________________________

Születési idő/hely: 1953. március 11./ Marosvásárhely
Legnagyobb sikerei játékosként: BEK-győztes és európai Szuperkupa-győztes a Steauával, 108-szoros román válogatott
Klubjai edzőként: Nancy, román szövetségi kapitány, Sporting, Stade Rennais, Monaco, al-Dzsazíra, Standard Liege, Al-Vahda, Lens, PAOK Szaloniki, Al-Khor, Al-Ittihad, Royal Antwerp
Sikerei edzőként: portugál bajnok és kupagyőztes, portugál Szuperkupa-győztes, belga bajnok, 2-szeres belga Szuperkupa-győztes
__________________________________________________________________________________________

Itthon folyamatosan téma, hogy érdemes-e külföldi edzőt igazolni vagy sem. Jelenleg a tizenkét NB I-es csapatból ötöt külföldi szakember irányít.
–  Ebben nem látok akkora problémát, sőt, ha felkészült jó edzőkről van szó, akkor általuk csak fejlődhet a magyar futball. Persze, az ideális az lenne, ha rendelkeznének sok fiatal, feltörekvő magyar szakemberrel, akikre a klubtulajdonosok rábízhatnák a csapatukat.

Volt valaha ajánlata magyar klubtól?
– Soha nem volt még, ezért nem is gondolkodtam rajta különösképpen, hogy milyen lehetne az NB I-ben dolgozni. Profi edző vagyok, ezért természetesen minden ajánlatra nyitott vagyok, persze, ha van, amikor nincs, akkor pedig a fejemet vakargatom.

Az Antwerpennél sikerült elérnie azt, amit eltervezett?
– Amit akartunk, az elértük, hiszen bennmaradtunk. Patinás, 1880-ban alapított klubról beszélünk, amely az elmúlt tizenöt évben haldoklott. Most jött egy kis vérátömlesztés, de tovább kellene erősödnünk, ha előre szeretnénk lépni. Nyolcadik helyen végeztünk, ennél a következő idényben nehéz lesz jobb eredményt elérni. Ha én folytatom a munkát, akkor természetesen megpróbálom, de a maradásom még nem biztos….

PRIVACSEK ANDRÁS