A hétvége egyik legérdekesebb és legizgalmasabb hazai mérkőzését játszották Sopronban, ahol a hazai csapat és a Budaörs egy fordulatos NB II-es találkozón játszott 3-3-s döntetlent. Mindkét oldalon volt egy-egy mesterhármast szerző játékos, a soproniaknál Horváth Péter, a vendégeknél pedig az a Sajbán Máté, aki ezzel a másodosztály “Varga Rolandja” lett, hiszen meglepetésre, 8 találattal vezeti a góllövőlistát a 21 éves játékos.

De ki is a fiatal futballista, aki egy alsóházi csapatból jutott el egyelőre a góllövőlista első helyéig? Kiderül ez is a csakfoci.hu interjújából.

 

Az NB II-ben nem szokás hazavinni a meccslabdát

Mesterhármas Sopronban, ráadásul egy olyan meccsen, amelyiken a másik együttesben is volt triplázó. Milyen volt belülről ez a mérkőzés, nem mindennap esik azért hat gól egy meccsen, pláne így, 0-2-ről fordítottatok ugye. És ki vitte így haza a meccslabdát, te vagy Horváth Péter?

Érdekes meccs volt belülről, nekünk volt több helyzetünk, irányítottuk a találkozót, volt még vagy öt nagyobb helyzetünk, amikből gólt szerezhettünk volna, a kapusuknak volt 2-3 nagyobb bravúrja is, rúgtunk kapufát is. Jól kontrázott az ellenfél, Horváth Péter egyedül csinálta meg az első két gólt, a végén pedig a szabadrúgást nagyon szép berúgta. Nem merült fel, melyikünké legyen a meccslabda, az NB II-ben ez nem szokás… – mondta a Sopron előtt a Nyíregyházának, a Dorognak (kétszer), a Soroksárnak és a Kazincbarcikának is betaláló, korábban egyébként magát strandfociban és futsalban is megmutató Sajbán a csakfoci.hu-nak.

Úgy hallottuk, hogy az egyik gólodat úgy szerezted, hogy épp a testvéred, Miklós megelőzve sikerült a kapuba találnod.

Igen, a második gólnál alakult ez így. A bal oldalon vezettünk támadást, majd középre került a labda, a rövid saroknál egy ellenfélről pattant aztán ki épp a 11-es pont környékére, én pedig kicsit oldalról jöttem, Miki pedig szemből érkezett, a tizenhatosról, de én hamarabb értem oda és fordulásból lerúgtam az alsóba, így gól lett.

Ő meg visszahúzta a lábát…örült neki, így, hogy gól lett, azt mondta, hogy “jövök neki eggyel”.

Az első évedben 1, a másodikban 7, most pedig már 8 gólod van az NB II-ben, ezzel vezeted a góllövőlistát is. Minek köszönhető, hogy így beindultál a góllövésben? Mi jelentette a változást?

Ugyanazt a posztot játszom, mint már tavasszal is, egyfajta árnyékéket, és már akkor is szereztem azért öt gólt, érezni lehetett, hogy jobban fekszik ez nekem, mert így szabadabban játszhatom, így gólerősebb vagyok. Tavaly ősszel még csatár voltam szinte végig, de akkor az egész csapatnak nem ment a játék, em rúgtunk sok gólt. Télen jött az edzőváltás, érkezett Bognár György a kispadra, és vele sokkal inkább a támadófocit részesítjük előnyben, szinte az a taktika, hogy „többet rúgjunk, mint kapjunk”, és ez látszik is, tavasszal is talán a legtöbb gólt szereztük, 30 fölött, de most is a harmadik legtöbb gólt szereztük.

Eszedbe jutott már a gólkirályi cím is ezek után?

– Nem foglalkozom még ezzel, azért még 30 forduló hátravan, korai lenne még.

“Bognár György mindig nagyon őszinte”

Bognár György a csapatod szakmai vezetője, akiről köztudott, hogy mindig megmondja a „frankót”. A mindennapokban is ilyen? Milyen vele dolgozni, mi volt a legnagyobb dicséret vagy épp a legnagyobb kritika, amit kaptál tőle?

– Így van, Bognár György a focival kapcsolatban nagyon őszintén kimondja a véleményét, a csapat előtt is, szemtől szembe is, akár hibáztunk, akár jól csináltunk valamit. Az életben is jó viszonyban vagyunk egymással, de nyilván nem keverjük a szakmát a magánélettel, de egyébként tényleg baráti hangulat van az edzők és a csapat között, emiatt jó a közösség, a csapategység is. A legnagyobb dicséret? Talán most, a mesterhármas után mondta, hogy ez azért kiemelkedő volt és hogy gratulál, hogy tulajdonképpen visszahoztam, megfordítottam a meccset. A legnagyobb kritikát pedig talán a nyári felkészülési meccsek során mondta, amikor megjegyezte, hogy nem úgy játszom, mint tavasszal, nem megyek annyira, ilyesmi. Elfogadtam a véleményét, hiszen tényleg voltak rosszabb meccseim, szerencsére most jól megy a játék.

A Budaörsnek viszont összességében egyelőre kevésé megy jól, az alsóházban álltok egy győzelemmel. Hol szeretnétek majd az idény végén végezni, mi volt a terv a nyáron?

– A biztos bennmaradás volt a lényeg, ez az elvárás a vezetőségtől is. Magunk között azt beszéltük, hogy mivel jó tavaszt produkáltunk, próbáljunk meg feljebb kerülni a tabellán (az előző idényben a 15. lett a Budaörs – a szerk), a középmezőnybe, stabil középcsapatként mondjuk a 10. hely körül. Most még nem ott vagyunk, de szerintem oda fogunk érni, csak egy kicsin múlik, hogy ezeket a meccseket megnyerjük, és akkor feljebb léphetünk majd.

Ez a harmadik szezonod az NB II-ben, mennyire tett jót neki a változtatás (ugye tavaly volt először 20 csapatos, de a légiósok alkalmazását sem díjazza az MLSZ, stb.), erősebb lett szerinted a bajnokság?

– Igen, mindenképpen erősebb lett azzal, hogy csak egy csoport van, szerintem a 20 csapatot is elbírja. Nyilván nem egyelőek a feltételek a bajnokság elején és végén álló csapatok között, de nincsenek lejátszott meccsek, az utolsó is megverheti az elsőt, minden héten több döntetlen is van, meglepetések, az NB II-ben nem lehet előre megmondani, ki nyer majd, nagyon változatos a bajnokság. Nőtt a színvonal és szerintem szép lassan egy szintre kerülnek majd a csapatok,  nem lesz olyan, aki kilógna alulról, felül persze mindig van egy-két jobb csapat, akik erősebb kerettel rendelkeznek. Mögöttük viszont megvannak stabilan a csapatok nagyjából egy szinten.

Mennyire tervezhet ma egyénileg egy játékos azzal, hogy feljebb lépjen egy osztállyal? Nehezebb vagy könnyebb lett NB II-es játékosként az NB I-be igazolni?

Azzal, hogy 12 csapatos lett az élvonal, ez megnehezíti az előrelépést, mert kevesebb lett a csapat. A fiataloknak a “fiatal-szabály” miatt biztosan több lehetőségük van azért, az más kérdés, hogy az NB I-es klubok menyire néznek az alacsonyabb osztályok felé. Nyilván én is szeretnék majd feljebb lépni, amennyire csak tudok, meglátjuk majd, hogyan sikerül ez, de ez a célom.

Dudás Gábor

TABELLA: Az NB II állása itt!