A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb kutatásban Európa legmagasabb és legalacsonyabb átlagéletkorú csapatait vette górcső alá. Az önmagában elsőre talán nem annyira izgalmasnak tűnő témát magyar szempontból a Haladás szereplése “dobja fel”.

Mint ismeretes, a szombathelyiek egyelőre inkább csak bukdácsolnak az NB I-es idényben, jelenleg sereghajtók az OTP Bank Ligában, kilenc forduló alatt mindösszesen 5 pontot szerezve. Az egyébként komoly akadémiai hátteret (Illés Akadémia) is magáénak tudható Hali ráadásul európai szinten is az egyik legidősebb csapatnak számít. A CIES kimutatása szerint Michal Hipp, majd Horváth Ferenc csapata (bár az új tréner még nem mutatkozhatott be eltiltása miatt, erre csak a hétvégén, Mezőkövesden kerül majd sor)

a kontinens eddigi egyik legkorosabb (30,23 év) átlagéletkorú csapatait küldte pályára az idény kezdete óta, ami a ciprusi Apollon Limassol, a török Besiktas, a ciprusi Larnaca, a görög PAS Lamia és a török Ankaragücü mögött Európa hatodik legmagasabb átlagát jelenti. A külön vizsgált topligákban sincs párja ennek a mutatónak.

Mindez annak a folyamatnak az eredménye, amely már tavasszal elkezdődött, Hippnél jóval kevesebb lehetőséget kaptak már akkor is a fiatalok.

Ami a kutatásban szereplő 31 élvonalbeli bajnokság legfiatalabb gárdáit illeti, itt jelenleg a dán Nordsjælland áll az élen, mindössze 21,36 éves(!) átlaggal, megelőzve a horvát Rudest és Istrát, valamint a holland Groeningent. Az élmezőny tagja a dunaszerdahelyi DAC is, a három magyar futballistát is foglalkoztató csallóközi gárda eddig pályára lépett játékosainak átlagéletkora 23,21 év.

Juve, Bayern, Roma: “Öreg fiúk”

A topligákban két olasz klub, a Chievo (29,53), illetve a Fiorentina (23,79) jelenti a két végletet, az “öregeknél” a Juventus, a Bayern és a Roma is TOP 10-es, a “fiataloknál” a Gulácsi Pétert és a magyar válogatottba hétfőn meghívót kapott Willi Orbant is foglalkoztató RB Leipzig az élmezőny tagja.