Egyre nagyobb probléma a pirotechnikai eszközök használata az NB I-es, NB II-es és az NB III-as bajnokságokban is. Az MLSZ tájékoztatása szerint a 2015/2016-os szezonban 23 esetben 156 pirotechnikával való visszaélést regisztráltak, addig a legutóbbi kiírásban már 39 alkalommal 697 „robbantás” történt. Az MLSZ szerint gond az is, hogy sokszor még a biztonságtechnikai szakemberek sincsenek tisztában minden pirotechnika minden veszélyével.

A szövetség ugyanakkor nem szabályoz szigorúbban, csupán a magyar jogszabályokat és az UEFA utasításait tartatja be. Ennek megváltoztatása, vagy éppen „puhítása” azonban nem változtatna a helyzeten, hiszen az eszközök balesetveszélyesek és az egészségre is ártalmasak. Megoldás lehetne, ha a klubok és a szurkolói csoportok pirotechnikusok segítségét vennék igénybe a mérkőzéseken a tűzijátékok alkalmazásában.

Az MLSZ támogatná az úgynevezett analóg eszközök használatát is, amelyek nem járnak robbanással, és nem ütköznek jogszabályba, de egyelőre ettől idegenkednek a szurkolók.

A különböző fáklyák és tűzijátékok ugyanis 700 és 1700 fok között égnek, amelyek rendkívül komoly sérülést okozhatnak. A zsúfolt szektorokban, ahhoz, hogy biztonságosan lehessen használni, minimum 3 méteres távolságot kellene tartani a nézők között, ami kivitelezhetetlen. A pirotechnikának emellett komoly egészségügyi hatása is lehet a szervezetre, az oxidáló szerek belélegzése ugyanis káros. Emellett vannak olyan eszközök, amelyek a stadion szerkezeti elemeiben, a székekben, a hirdetőtáblákban és a gyepben is kárt tehetnek.

NB I: Közel 50 millióra büntették szurkolóik miatt a klubokat – a Fradi fizette a legtöbbet

Már az égő fáklya birtoklása is maximum 150 ezer forintos szabálysértési bírsággal jár, de ha közben valaki megsérül, vagy bedobják a pályára már bűncselekményről beszélünk, aminek a büntetési tétele sokkal komolyabb.

Az MLSZ továbbra is nyitott a párbeszédre a szurkolókkal, ugyanakkor eltökélt abban, hogy a pirotechnikai eszközök használatát megfelelő biztonsági szinten tartsa.