A világ stadionjaival, illetve sportpályaival foglalkozó nemzetközi szakportál, a StadiumDB.com (Anglia) immáron tizedik alkalommal hirdette meg az “Év Stadionja”-szavazást. A versenyen azon legalább 10 ezer néző befogadására alkalmas arénák vehetnek részt, amelyeket a 2019-es esztendőben adtak át, illetve avattak fel.

A közös szavazáson összesen 21 stadion közül lehet választani, egy-egy szavazó öttől egy csillagig értékelheti a számára tetsző öt arénát, egészen március 15-ig.

Szavazni itt lehet – kattints!

Emellett egy szakmai zsűri külön döntést is hoz majd, 1-től 10 pontig értékelve a vizuális megjelenést, a stadionok összekapcsolódásának minőségét környezetükkel, az innováció, azaz kreatív ötletek megvalósulásának szintjét, valamint az arénák ár/érték arányát.

A jelöltek között két magyar kötődésű létesítmény is van. A magyar nemzeti stadion, azaz a budapesti Puskás Aréna november 15-én került felavatásra, a Magyarország-Uruguay barátságos mérkőzéssel, és a magyar szurkolók rögtön óriási hangulatot varázsoltak a régi Népstadion elemeiből is néhányat megőrző, csodálatos építménybe.

A határon túl, de erős magyar gyökerekkel rendelkező klubnál, a dunaszerdahelyi DAC-nál készült el véglegesen tavaly a MOL Aréna, amely ugyancsak ott van az Év Stadionja-jelöltek között. Itt is telt ház és nagyszerű atmoszféra fogadta a csapatokat a DAC-Slovan nyitómeccsen, tavaly februárban.

A további jelöltek között szlovákiai, romániai, albániai, angliai, spanyolországi, amerikai, dél-amerikai és ázsiai stadionok is vannak többek között.

Magyar a címvédő

A nemzetközi szavazáson tavaly egy magyar aréna nyert: a DVTK-stadion végzett az első helyen, elsőként a magyar stadionok közül. Az azt megelőző években pedig sosem kapott ilyen magas pontszámot (9.17 a 10-es skálán) egyetlen győztes sem. A miskolci aréna építészeti szempontból megkapta a maximális (40%) pontszámot, de innovációban (18,3%/20%) és funkcionalitásban (33,3%/40%) is nagyon jól teljesített. A 20129-es voksoláson ugyancsak jelölt, székesfehérvári MOL Aréna a nyolcadik helyen végzett.