2013-ban vonult vissza a profi labdarúgástól a korábbi román játékos, Dragoș Boboc, aki azóta játékosügynökként tevékenykedik. A 38 éves szakember intézi a nyáron a Puskás Akadémiához érkező Alexandru Baluta ügyeit is, a román Digi Sport vendégeként pedig beszélt arról, milyen különbségeket figyelt meg a román és a magyar foci között.

– Az a meglátásom, hogy Romániában a mai napig fennáll az a felfogás a magyarokról, hogy a futballjuk gyengébb, a román alatt helyezkedik el.

Ha azonban össze kell hasonlítanom a magyar focit a románnal, akkor azt mondom, hogy 10 évvel előrébb járnak tőlünk.

A fizetések ott sokkal nagyobbak, de például hozzánk Franciaországból vagy Spanyolországból csak a harmadosztályból érkeznek játékosok, náluk nem így megy, akár már rutinosabb labdarúgókat is le tudnak igazolni az európai ligák élvonalaiból. Nagyjából a pénzek 70 százaléka érkezhet a kormánytól, és csak a maradék rész a privát szektorokból. A magyar kormány rengeteget segít a sportnak, különösen a futballnak, ahol még a határokon túl is támogatják a csapatokat, gondolok itt például a Sepsire – nyilatkozta Baluta ügynöke.

Boboc hozzátette, amikor Balutával Magyarországon járt, lenyűgözte az, amit látott.

– A Puskás Akadémiánál 10 edzőpálya áll rendelkezésre, közülük négy fűtött, saját orvosi részleggel rendelkeznek, és a stadionhoz közel egy campus is található. Szintén kellemes meglepetésként ért a Kisvárda, ahol az új stadiont a Bayern München gyönyörű létesítményéhez hasonlítanám, annak az utánzata, csak kisebb formában – folytatta az ügynök, majd arra is kitért, miért választotta a 4-szeres román válogatott játékos a felcsútiakat. –Baluta azért választotta a Puskás Akadémiát, mert a Slavia Prahánál nem kapott annyi lehetőséget, és mindenképpen egy olyan csapatnál akart játszani, amely segítségével újra reflektorfénybe kerülhet a válogatottnál. Nem találkoztam még egy olyan játékossal, aki ennyire játszani akar a nemzeti csapatban.