Honlapunkon is beszámoltunk arról, hogy Kisvárdáról Dunaszerdahelyre tette át a székhelyét Joao Janeiro vezetőedző. A portugál tréner a pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy egy olyan klubbal dolgozhat, amely mindig igyekezett a maximumot elérni a futballban.

– Büszke vagyok rá, hogy egy ilyen múlttal rendelkező klub vezetőedzője lehetek. Elsősorban szeretnénk javítani a tabellán elfoglalt pozíción. Kombinálni akarom az élvezhető játékot az eredményességgel, hiszen ezt akarja minden edző. Beszélni könnyű róla, de én tenni is akarok érte – idézi Janeirót a dac.parameter.sk.

Előző klubjával, a Kisvárdával kapcsolatban megjegyezte, edzőként mindig kialakul bizonyos kötődés az adott klub és a játékosok közt, de ha egy olyan klubtól érkezik ajánlat, mint a DAC, akkor nem lehet túl sokáig gondolkodni.

A DAC sportigazgatója, Jan van Daele elmondta, a Kisvárdával elért eredmények miatt akarták megszerezni Joao Janierot.

– A Kisvárda attraktív, támadó futballt játszott, és éppen ez az, amit a szurkolók is látni akarnak. Ezzel ellentétben az elmúlt időszakban könnyen kiszámítható volt a játékunk, ezen is változtatni akarunk – emelte ki a sportigazgató.

Az NB I-ből Dunaszerdahelyre igazoló edző: “4-5 kisvárdai játékos beférne a Fradiba is” – Tilos passzolni!

Azzal kapcsolatban, hogy az új edző akar-e erősítést a tél folyamán, elmondta, erről egyelőre nem gondolkodik, először ugyanis meg akarja ismerni a csapatot. Hozzátette, úgy gondolja, minőségi csapat áll rendelkezésére, ezt pedig a válogatott játékosok száma is bizonyítja.

Janeiro kiemelte, azért érkezett Dunaszerdahelyre, hogy segítsen, de fontos, hogy a játékosokkal is kölcsönösen segítsék egymást, hiszen egyedül semmire sem képes az ember.

– Úgy gondolom, hogy nincs rossz futballista, hanem olyan játékosok vannak, akik beleillenek az edző és a klub filozófiájába, és olyanok, akik nem illenek bele  – tette hozzá.

Jan van Daele megjegyezte, a legnehezebb dolgok egyike a futballban, amikor szezon közben edzőt kell váltani, „igyekeztünk maximális támogatásunkról biztosítani az edzőt, de elértünk egy olyan pontra, amikor már éreztük a változás szükségességét. Viszont az, ami történik, az nemcsak az edzőről szól, hanem több ember munkájának az eredménye” – mondta.

Ami Joao Janiero érkezését illeti, a sportigazgató elmondta, hosszú tárgyalások vannak mögöttük, hiszen egy olyan csapatot vezetett, amely a magyar bajnokság élmezőnyében van, nagyon örülnek viszont, hogy sikerült megegyezniük.

– 14 pontos lemaradásunk van a Slovannal szemben, kiestünk a kupából, tehát realistának kell lennünk, és fontos, hogy újra elkezdjük nyerni a mérkőzéseket. Az edző szerződése egy évre szól, ez idő alatt megismerheti a csapatot. Remélem, hogy a szezon végén is megállapodhatunk arról, hogy folytatjuk a munkát. Bízom benne, hogy hosszú távú együttműködés lesz – emelte ki Jan van Daele.

Joao Janeiro az edzőfilozófiájával kapcsolatban azt nyilatkozta, a portugál, az angol és a holland futballból merített.

„Az angolból a stratégiát, a portugálból a szenvedélyt, a hollandból pedig a támadójátékot tanultam.”

Joao Janeiro és Jan van Daele. Fotó: dac1904.sk/hu