A DAC hivatalos Facebook-oldalán közzétett “Hazai pályán” című beszélgetéssorozatában ezúttal Joao Janeiro, a DAC újdonsült vezetőedzője többek közt a korábbi állomáshelyéről, a Kisvárdáról és a csallóköziekkel kitűzött szezonbeli célokról nyilatkozott. Ebből idézünk az alábbiakban.

Egy edzőnek nagyon fontos a metodológia, és az is, hogy a szezont megelőzően 5-6 hét a rendelkezésére álljon, és át tudja adni az ötleteit. Manapság a sikeres embernek rendelkeznie kell azzal a képeséggel, hogy mélyebben lássa a dolgokat. Nagyon fontos az érzelmi intelligencia is. Kezdetben nem volt egyszerű dolgom, hiszen kilenc nemzetiséggel és öt vallással kellett megküzdenem. Aztán elkezdték elfogadni a módszereimet. Nagyon egyenes voltam velük, ami 25 játékossal nem éppen egyszerű. Nagyon sokat dolgoztam azon, hogy igazságos legyek velük. Kockáztattam, de végül a játékosok boldogok voltak. Nézhető, élvezhető futballt játszottunk.

Mivel a szezon még nem ért véget, ezért Janeiro a szegedi szerepvállalását sikeresebbnek tartja, mint a kisvárdait.

A Szegeden végzett munkám sokkal sikeresebb volt. Európában az összes profi bajnokság közül nekünk volt a legmagasabb átlagéletkorú csapatunk, és két U19-es magyar válogatott játékost kellett szerepeltetni. Ezért tartom nagyobb sikernek a szegedit, mint a kisvárdait. A mostani szezonnak még nincs vége, ezért nem tudok véleményt formálni a Kisvárdán eltöltött időszakomról. Jó környezetben és jó játékosokkal dolgoztam együtt.

A portugál szakember azt is elmondta, milyen csapatot szeretne a pályán látni az irányítása alatt.

Megpróbálok egy hibrid csapatot létrehozni. Vannak olyan pillanatok a mérkőzéseken, amikor nem lehet támadni. A Liverpool nem szervezett támadófutballt játszik, hanem úgynevezett átmeneteket. Nagyon élvezem a játékukat, mert nagyon gyorsan futballoznak. Viszont néha a szervezett támadójáték unalmas lehet. A csapataimmal szeretek folyamatosan támadni, gólokat lőni és védekezni, majd gyors ellentámadásokra építeni. A klub identitása mellett ugyanennyire fontos a góllövés és a pontszerzés is. Ha megnézzük a Kisvárdát, akkor 50-50 százalék volt, amikor szerettünk volna támadni. Ha nehézségbe ütköztünk, váltottunk.

Janeiro kérdésre válaszolva elmondta, milyen gondokkal szembesült a csapatnál.

A héten egyetlen gondom az volt, hogy 11 játékosunk a válogatottaknál szerepelt. Csütörtök este van, szombaton játszunk a bajnokságban, és vannak még olyanok, akik nem érkeztek vissza. Ezekkel a játékosokkal csak szombaton találkozok. A klub összesen 11 válogatott játékost ad, erre kell összpontosítani. Bízni kell a tapasztalataikban, számítok rájuk a szezon hátralevő részében.

A DAC tulajdonosa beszállhat a magyar fociba – nagymúltú vidéki csapatot vásárolhat meg