Terjedelmes riportot közölt a norvég Josimar magazin az oroszországi, jövő évi világbajnokság egyik helyszínéül szolgáló szentpétervári stadion építési munkálataival kapcsolatban.

A cikk szerint legalább 110 észak-koreai munkás dolgozik a Zenit Aréna építésén, gyakorlatilag rabszolgamódon. Nemrég egyiküket holtan találták a stadionon kívül egy konténerben. Ezek a konténerek szolgálnak a vendégmunkások lakhelyéül.

Az építési költség másfél millió dollár, tizenegy éve tartanak a munkálatok, és még mindig nem fejeződtek be, annak ellenére, hogy a létesítményt eredetileg már 2008-ban át kellett volna adni. A visszaélés rendszeres a migráns munkavállalókkal szemben, akik gyakran nem kapnak pénzt, igazából “létpénzért” dolgoznak. A dolgozók többsége a szovjet utódállamokból kerül ki, viszont Észak-Koreából is bőven érkeznek. Utóbbi országból a hírek szerint csak a családos férfiakat engedik el, hiszen abban bíznak, hogy ők családjuk miatt biztosan visszatérnek majd, nem hagyják el végleg az országot. Azonban azt a minimális pénzt, amit kapnak munkájukért sem tarthatják meg teljesen, hiszen 30 és 90 % közötti összeget (többféle információ is van ezügyben) átadnak saját országuk kormányának.

 

A lakhelyül szolgáló konténereket szögesdróttal bekerítették, éjjel-nappal felügyelet alatt vannak. Naponta mintegy 1500 munkás dolgozik az építkezésen, és hasonló a gyakorlat Oroszországban más építkezéseken is a munkavállalást illetően. Szerződésekről szó sincs, “a migráns munkásoknak nincsenek jogaik” – tette hozzá Dimitry Sukharev, a szentpétervári korrupcióellenes csoportvezetője. A norvég oldal azt írja, senki sem tudja pontosan, hány dollár tűnt már el korrupció miatt, de az összeg óriási lehet. 2012 óta négy halálos kimenetelű baleset történt a Zenit Arénánál.