Három nap alatt két mérkőzést játszottak a norvég élvonalban szereplő Stabaek labdarúgócsapatának otthonául szolgáló Nadderud Stadionban: szombaton a Stabaek női csapata, majd hétfőn ugyanazon a természetes talajú pályán játszott a korábban 2016 és 2017 között a Videotont irányító Henning Berg együttese, amely 1-1-es döntetlent ért el a Lilleström ellen.

A találkozót beárnyékolja a zimbabwei csatár, Matthew Rusike sérülése. Az első diagnózis szerint bokasérülést szenvedett egy beadás után. A 28 éves játékos elveszítése mellett Berg sem ment el, aki a élesen kritizálta a versenynaptárt és a pálya minőségét.

Nem ideális, ha szombaton játszanak egy topmeccset, majd mi is hétfőn. Néhány dolgot el lehetne kerülni, ha megnéznék a versenynaptárt és tudnák, hány fokban kell játszanunk – kezdte a Stabaek vezetőedzője a vg.no-nak.

A lap hozzáteszi, hogy az afrikai játékosnak fájdalomcsillapítókat adtak, és kórházba szállították. Érthető módon Berg dühös volt pálya minősége, és a futballistája elvesztése miatt.

A pálya a fő oka annak, hogy Matthew megsérült. Kétségtelenül ez a legrosszabb.

El kell fogadnunk, hogy enyhén göröngyös pályán kellett játszanunk, és emiatt nem tudtuk játszani a saját játékunkat. Nagyobb esély van arra, hogy az ilyen pályákon valaki megsérüljön, ez a hátránya annak, hogy ilyen pályákon kell játszani meccset.

Ez túlmutat a labdarúgáson, és sajnos tudjuk, hogy így nagyobb a sérülés veszélye is – füstölgött a norvég szakember, aki szerint a Lillestörm elleni bajnokit egy másik pályán kellett volna megrendezni.

Matthew Rusike sérülése:

A VG.no megszólaltatta a Norvég Labdarúgó-szövetség (NFF) versenyigazgatóját, Nils Fisketjonnt, aki értékelte a Berg által megfogalmazott kritikákat.

Henningnek igaza van. Nem túl szerencsés, ha két meccs túl közel van egymáshoz. Ideális esetben a Stabaek férficsapata nem játszhatott volna otthon ezen a meccsen – tette hozzá Fisketjønn a VG.no-nak. Hozzátette, a versenynaptár elkészítéséhez sok tényezőnek kell teljesülnie ahhoz, hogy mindenki számára meghatározzák a megfelelő időpontokat.

A Stabaek csapatorvosa, Arne Rode is kitért a sérülés hátterére.

A gyepszőnyeg különleges, mert a fű nem rendelkezik megfelelő gyökerekkel, sok homok van alatta. Tehát, amikor megfordulsz leragadhat a lábad, és könnyen megtörténhet a baj – fogalmazott.

Rusike állapotáról keddre ígért tájékoztatást, de egyelőre még nem tudni, mennyit fog kihagyni a zimbabwei csatár.