Mint ismert, a szlovén válogatottnál történt koronavírus-fertőzések miatt elmaradt a keddre tervezett Magyarország-Szlovénia U21-es felkészülési mérkőzés.

A Nogomania nevű futballportál beszámolója szerint a szlovén játékosok megtagadták a pályára lépést, és nem kívánnak a jövőben Primoz Gliha irányítása alatt játszani. Először nem akartak nyílt levelet írni, majd a szeptemberben lejátszott magyarok elleni 3-3-ra végződő felkészülési mérkőzés után közölték az edzőnek a problémákat.

Az ügyben nem történt előrelépés, ezért nyilvánosságra hozták a levelüket, amit a Szlovén Labdarúgó Szövetséghez (NHS) is eljuttattak.

Íme, a játékosok problémái

1. Minden különösebb provokáció nélkül Gliha rendszeresen inzultált minket,

2. Bemelegítés nélkül kell edzenünk, ami a sérülés veszélyét növeli,

3. Nem készülünk fel egyetlen ellenfélről sem,

4. A hosszú repülőutakon nem szabad aludnunk, és különféle nyújtó gyakorlatokat kell végeznünk,

5. A 2020. szeptember 3-i olaszok elleni barátságos meccs előtt bent volt az öltözőben Silvo Vrhovec úr, aki teljesen ismeretlen a válogatottnál, és ő tartotta a bemelegítést,

6. A 2020. szeptember 7-i magyarok elleni felkészülési mérkőzés előtt négy és fél órával nem ehettünk, a szokásos ebéd helyett 10:30-kor müzlit és joghurtot kellett ennünk,

7. A szövetségi edző megtiltotta a mobiltelefonunk használatát,

8. Egy órányi alvás után nem nézhettünk tévét vagy okos eszközöket,

9. A szövetségi edző megtiltotta, hogy a zárt ajtónál aludjunk,

10. A szoba ajtajának nyitva kellett lennie egész nap, néha egész éjjel és ez  zavarta a magánéletünket,

11. A szövetségi edző megtiltotta a társasjátékokat és a kártyajátékokat, csak akkor engedélyezte ezeket, ha a pénzben játszottunk.


A nyílt levél hátterében az állt, hogy az egész csapatot október 5-én tesztelték koronavírusra, és hárman pozitív tesztet produkáltak – két játékos és egy stábtag. A szövetségi edző és a szakmai stáb mindig alkoholt fogyasztott a szálloda recepcióján, és hangosan hallgatták a zenét reggelig. Ezzel veszélyeztették mindannyiuk biztonságát és egészségét, növelték a vírus terjedésének lehetőségét. Másnap október 6-án, 22:23-kor a szövetségi edző megbeszélést tartott a recepción, ahol ismét egy helyen voltak, ami továbbra is hozzájárult a vírus terjedéséhez és veszélyeztette az egészségüket.

Október 7-én a szövetségi edző az ebéd után elvette a mobiljaikat, mert állítása szerint egész éjjel nem aludtak. A játékosok ezt megtagadták, és bezárták az ajtót maguk mögött. Este ismét el akarta venni a labdarúgók mobiljait, majd két játékosával – Jan Mlakarral és Jakob Novakkal közölte “holnap hazamentek”. Másnap reggel 8.30-kor Jan Mlakarnak 11 óráig el kellett hagynia a szállodát, később állítólag ő maga állta szálloda összes költségét. Ezután az edző összehívta a csapatot, ahol elmondta, Mlakar azért távozott, mert megszegte a szabályokat és 23 óra után táblagépet használt.

A megbeszélés után a játékosok átöltöztek civil ruhába, követelték a csapatkapitányuk visszavételét. Ha ez nem történt volna meg, készen álltak arra, hogy elhagyják az edzőtábort. Újra találkoztak a felek, Gliha közölte, visszahívhatják Mlakart, de világossá tette számukra, hogy már nem ő a csapat kapitánya.

Reagált a szlovén szövetség

A siol.net megkereste a szlovén válogatott igazgatóját, Miran Pavlint, hogy kommentálja az ügyet, azonban nem kaptak választ, így időközben a portál a szlovén szövetséghez fordult.

Az NHS csak annyit közölt, hogy a helyi szövetségben eljárást indítottak, és a válogatott szövetségi edzőjével, Primoz Gliha-val történt tárgyalások után hoznak döntést.