Malchinban örömmel emlékeznek vissza arra a napra, amikor két évvel ezelőtt ünnepelte a helyi futballklub fennállásának 100. évfordulóját. Ennek apropójából a játékosok igazi meglepetésben részesültek: Thomas Doll személyében különleges vendéget köszönthettek soraikban.

Napjainkban az 55. életévét taposó német szakember gyermek- és ifjúkorában Malchinban kergette a labdát, kicsiny szülővárosából indult a világ legnagyobb stadionjainak meghódítására. Németországban többek között a Hansa Rostock, a HSV Hamburg és az Eintracht Frankfurt színeiben játszott. Olaszországban a Lazio játékosa volt, ahol még mindig nagyra tartják annak ellenére, hogy 1996-ban az Európa-bajnokságot nyerő német válogatottnak nem volt tagja.

Edzőként nem szakadt el labdarúgástól, legnagyobb sikereit a Ferencváros kispadján érte el: három kupagyőzelmet és egy bajnoki címet ünnepelhetett. Már jó két éve, hogy nagy a csend körülötte. Legutóbb a ciprusi APOEL Nicosiánál 2020 elejéig tevékenykedett. Doll a Nordkurier regionális német napilapnak elmondta, nem véletlenül kerüli a nyilvánosságot. Két hónappal ezelőtt Budapesten megszületett a kislánya, Emilia Hanna.

Egy igazi tünemény, minden időnket kitölti. Bármilyen idő is legyen, a friss levegőn vagyok a kislányommal – kezdte Thomas Doll, aki családfőként, minden apai kötelessége és öröme ellenére még mindig a futballon tartja a szemét. Az elmúlt két év során több ajánlatot kapott Törökországból, Kínából, Egyiptomból, sőt a német másodosztályból is.

Amikor kiderült, hogy a feleségem, Edina babát vár, azt tartottam a legfontosabbnak, hogy velük legyek – tette hozzá a német tréner, ezzel pedig megmagyarázta azt, miért nem láthatjuk még a pálya szélén. Belátható időn belül azonban ez minden bizonnyal megváltozik. Viszont nincs kétség afelől, hogy a futball iránti szenvedély még tombol benne.

Doll a koronavírus-járvány ideje alatti időszakot arra használta fel, hogy edzőként továbbképezze magát. Bár otthon van a magyar fővárosban, árgus szemekkel követi, mi történik hétről hétre a nagy európai labdarúgó-bajnokságokban.

Néha két-három mérkőzés is megy egyszerre. Mindenekelőtt természetesen a Bundesliga és a Premier League – jelentette ki Doll, akinek a másik célja, hogy edzőként visszatérjen a német élvonalba. Különösen azért, mert legutóbb a Hannovernél nem mentek olyan jól a dolgok, miután Hamburgban és Dortmundban is sikeres volt.

Az üzlet nem egy kívánságműsor. Ha a Bundesliga nem jön össze, akkor egy másik állomás jöhet szóba – summázta “Dolli”, ahogy a barátai hívják. A nagy távolság ellenére a szakvezető tartja a kapcsolatot a régi barátaival.

Amint a kislányom egy kicsit nagyobb lesz, szeretnék elutazni a családdal Németországba. Hamburg, az Északi-tenger és a Balti-tenger mellett a szülővárosom, Malchin is mindenképpen szerepel majd az útitervben – zárta szavait.

Doll Budapesten vészeli át a koronavírus-járványt: “Szívesen dolgoznék újra az NB I-ben” – interjú