Öt éve vásárolta meg a DAC futballklubot Világi Oszkár, aki nagy tervekkel vágott a futball világába. Öt idény alatt a táblázat mélyéről az élére repítette a klubot, csaknem 30 millió euróért teljesen új stadiont, 14 millióért új akadémiát épített. A Pozsonyban megrendezett Sport (R)evolution elnevezésű konferencián a „Lehet-e a sporton nem veszteni?“ témában adott elő, melyben kifejtette, a Fortuna liga mérkőzése a legolcsóbb 90 perces program a közszolgálati televízión.

– Ha az öt legnagyobb európai bajnokságról beszélünk, évente 15 milliárd euró folyik bele. A szlovák futball ezen a listán az utolsó előtti. Összesen 30 millió euró bevételünk van. Régiónkban a lengyelek (128 millió), a magyarok (87 millió) is jobban állnak, de a horvátok, a szerbek és a románok is – írja a sportolunk.sk.

Példaként a horvát Dinamo Zagrebet hozta fel, amely az elmúlt 10 év során kilenc alkalommal valamelyik nemzetközi kupasorozatban szerepelt.

– A Dinamo Zagreb értéke 97 millió euró, ez nagy szám. A legjobb szlovákiai klub értéke talán 17 millió, viszont a Dinamo az elmúlt években 130 millió euró értékben adott el játékosokat. Futballistákat neveltek, akiket később nagyobb összegért adtak el, mint a klub értéke. Ennek köszönhetően ma a Bajnokok Ligája csoportkörében játszhatnak“ – vázolta fel a horvát példát Világi, aki rámutatott egy nagy problémára is.

Nincsenek bevételeink a televíziós közvetítésekből, nincsenek szponzorok, nincsenek bevételek a nézőkből.

Az összes körülöttünk lévő országban a televíziós bevételek a normális bevételek közé tartoznak. Csak nálunk a közszolgálati televízió 6 ezer eurót fizet egy mérkőzésért, összesen ez 480 ezer euró az összes csapat számára. Szerintem ez a legolcsóbb 90 perces program, amely a televíziónál van“ – közölte Világi Oszkár, aki így folytatta.

– Próbálják meggyőzni a befektetőket, hogy a pénzüket a szlovák futballba tegyék. Itt vannak a nagy automobil gyárak. A Volkswagen például a Wolfsburg csapatát támogatja. De menjünk végig a szlovák stadionok, hol látjuk a Volkswagent? Dévényúfaluban, amely a harmadik ligában szerepel. És ebből kellene kijönnünk? A klubok már megértették, hogy nincs más lehetőségük, csak ha a fiatal játékosokra koncentrálnak. Kinevelik és megpróbálnak pénzt szerezni az eladásukból. Más utat nem látni Szlovákiában.

A DAC tulajdonosa az államról sincs jó véleményen.

– A KPMG vállalat készít egy elemzést arról, milyen bevétele van az államnak a sportból, még az amatőr sportból is. Ez 150 oldalt tartalmaz és mindent bemutat.

Míg az állam 130 millió eurót fektet a sportba, 840 millió euró térül vissza. Szlovákiában nincs még egy olyan vállalat, amely ilyen adókat fizetne.

Az országban nincs még egy ilyen bevétel, ahol 130 millióért 840 milliót kapnak vissza. Ennek ellenére mindig, ha a sportról beszélünk, azt halljuk, hogy koldulunk, és olyat akarunk, ami nem a miénk. Miért adnák nekünk ezeket a pénzeket? Ez egy kényes dolog, mert akkor megszólalnak a nővérek, az orvosok, a tanárok és mások, hogy nekik is hiányzik a pénz – zárta Világi Oszkár.