Mint ismeretes, magyar idő szerint szerda hajnalban, a Copa América elődöntőjében a brazil válogatott 2-0-ra verte az argentinokat, így elsőként jutott a házigazda a torna döntőjébe (később Peru is csatlakozott hozzá a címvédő Chile 3-0-s legyőzésével).

Az argentinok a balszerencse (két kapufát is szereztek) mellett az ecuadori Roddy Zambrano által vezetett játékvezetői stábot is okolták a kiesés miatt, Lionel Messi a találkozót követően kemény kritikát is megfogalmazott a ténykedésük kapcsán. A klasszis és csapata két jelenetet emelt ki, és ezekre az esetekre utalt vissza az argentin szövetség is hivatalos levelében.

Argentína nehezményezi, hogy az ominózus két esetben nem vették igénybe a játékvezetők a videóbíró segítségét. A második brazil gól előtt szerintük Dani Alves buktatta Sergio Agüerót a 16-oson belül, így büntető járt volna nekik, a másik esetben pedig a barcelonai Arthur lekönyökölte Nicolas Otamendit (megint csak a 16-oson belül), de ekkor sem ítélt Zambrano 11-est, sőt, vissza sem nézte az eseteket a VAR segítségével.

A Claudio Fabian Tapia – az argentin szövetség elnöke – által jegyzett levél szerint a történtek alapos vizsgálatot érdemelnek, ugyanis az esetek (illetve ki nem vizsgálásuk) során sérültek az Alejandro Dominguez, CONMEBOL-elnök által gyakran hangoztatott értékek, mint “az etika vagy az átláthatóság”.

“Ugyanazt láttuk, amit ti” – fogalmazott az argentin szövetség.

A két vitatott eset videón: