A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Csányi Sándor elnök és FIFA-alelnök vezetésével az elmúlt években együttműködést alakított ki a térség sportági szövetségeivel annak érdekében, hogy a közös érdekek és feladatok mentén közös stratégia alakuljon ki – emlékeztet beszámolójában az mlsz.hu oldal, hozzátéve: a Lengyelország, Liechtenstein, Svájc és Szlovákia futballvezetőinek jelenlétében megtartott keddi összejövetel célja az volt, hogy a társult országok vezetői megismerjék a 2026-os vb szervezésére kandidálók programját.

A nyolc év múlva esedékes eseményen már 48 csapat vehet majd részt, mintegy 1100 játékos bevonásával 80 mérkőzésre kerül sor.

Pályázók

A rendezésre az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen, valamint Marokkó pályázik.

Elsőként az amerikaiak mutatták be programjukat, s mint azt jelezték, a 23 lehetséges helyszínből 16 kerül a végleges projektbe. A stadionok között ott van a mexikói Azték Stadion, amely már két vb-döntőnek is helyszíne volt, vagy a Los Angeleshez közeli Rose Bowl, amely 1994-ben játszott főszerepet a nemzetközi futballban. Ez lehet az első olyan vb, amelyet három ország rendez közösen.

A második prezentációt az ötödik alkalommal pályázó észak-afrikai ország szövetsége tartotta, amelynek egyik nagykövete a korábbi német világklasszis futballista és magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus. A felmérések alapján Marokkóban hatalmas a projekt támogatottsága. A szervezők „elérhető” világbajnokságot álmodnak, amely kedvező árakkal várná a szurkolókat, és az időzónának köszönhetően sokan, köztük az európaiak követhetnék élőben a mérkőzéseket televízión. A 12 rendező város mindegyike igen közel helyezkedik el egymáshoz, így az utazási idő rövid lenne a csapatok és a szurkolók számára is. Marokkó lehetne a második afrikai ország a Dél-afrikai Köztársaság után, amely világbajnokságnak adhat otthont.

A FIFA a moszkvai kongresszusán, a nyári világbajnokság előtt dönt a 2026-as esemény helyszínéről.

(MTI)

Az NB I-ben is minden klubnak nyilvánosságra kell hoznia a fizetéseket