Mint ahogyan korábban honlapunkon arról beszámoltunk, Kleinheisler László felbontotta a 2021 nyaráig élő szerződését a kazah bajnok Asztanával, és a horvát élvonalban szereplő NK Osijekhez igazolt három és fél évre.

Az egyoldalú szerződésbontás kapcsán a szabályok kimondják: a labdarúgó feljelentheti a klubot az európai (UEFA), illetve a nemzetközi szövetségnél (FIFA), ha a klubnak hatvan napnál régebbi tartozása, viszont amennyiben a tartozás a kilencven napot is meghaladta, úgy egyoldalúan szerződést bonthat. Az nso kazah újságírókra hivatkozva arról számolt be, hogy Kleinheisler eddigi csapata, az Astana nagy bajban van anyagi téren, így legfőképpen ez állhat a 24 éves középpályás távozásának hátterében. A kazah klubnál több játékosnak is tartoznak, valamint tulajdonosváltás is történt, és a mostani irányítók nem tudnak annyit költeni a csapatra, mint a korábbi vezetés.

Mi magunk is beszámoltunk arról, hogy kazah lapok pár hete arról írtak, másfél millió euróért szerződik a magyar középpályás az orosz Zenithez. Természetesen ez csak egy sajtóhír volt, azt azonban mindenképpen előrevetíti, hogy az Astana szeretett volna átigazolási díjat kapni játékosáért, hogy ezzel is enyhítse gondjait.

Erről viszont a jelek szerint lemaradhat, hiszen Kleinheisler egyoldalú szerződésbontással távozott tőlük. Külön érdemes kiemelni, hogy az új klubja, az NK Osijek hivatalos honlapja is kiemeli azt, hogy fel kell még készülni esetleges csavarokra az ügyben. Az, hogy ezt nyíltan tálalják, azt jelenti, ők is fel vannak készülve további fejleményekre.

Az NK Osijek a hivatalos honlapján azt írta, hogy a játékos esetében várhatóan megkapják a szükséges dokumentumokat, azonban ha az Asztana megtagadja a regisztrációt, akkor az UEFA elé kerülhet az ügy, és ez a szervezet fog majd dönteni az átigazolás véglegesítéséről.

Mindez azt jelenti, Kleinheisler csapatváltását és vele együtt a szerződéskötése még fenntartással kezelendő, mert az ügy nemzetközi jogi procedúrát is kiválthat egészen addig, míg a kazahok vagy az UEFA nem hagyja jóvá a három és féléves szerződést. Az előzmények – például az elbukott másfél millió euró miatt – az lenne a meglepő, ha a kazahok azonnal kiadnák a szükséges papírokat az eszékieknek.

Ha a tartozás ténylegesen 90 napnál régebbi volt, akkor egyébként az Osijeknek nincs mitől tartania, Kleinheisler papírjai előbb-utóbb rendben lesznek, de az Astana még találhat olyan új fejleményt, amivel késlelteti vagy az ő reményeik szerint meg tudja akadályozni a klubváltásnak ezt a formáját.

Kerestük egyébként a játékos érdekeit képviselő ügynököt is, ő azonban írásban jelezte, ennek az ügyletnek a pénzügyi hátteréről és az ezt érintő fejleményekről nem nyilatkozhat.