Az UEFA egy teljesen új, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga után rangsorolt tornát is kiír a következő szezontól, amely komoly lehetőséget biztosít kisebb bajnokságok kiemelkedő együtteseinek is a nemzetközi szereplésre.

A Konferencia Ligában az európai szövetség 55 tagországának 184 csapata vesz részt. Az egyes országok indulásra jogosult csapatainak számát a bajnokságok UEFA-együtthatói határozzák meg.

Hazánkból a MOL Magyar Kupa győztese mellett az OTP Bank Liga második és harmadik helyén végzett együttes indulhat a sorozatban. A magyar bajnok továbbra is a BL-selejtezőben kap esélyt.

De a BL-ből és az Európa Ligából is vissza lehet kerülni a Konferencia Ligába. A két tornából összesen 46 együttes érkezik ide. A BL-selejtező 20 kiesője csatlakozik a Konferencia Liga selejtezőjéhez, az EL-ből pedig nyolcan a selejtező rájátszásába, tízen pedig a főtáblára kerülnek. További 8 EL-csapatnak pedig a legjobb 16 közé kerülésre lesz esélye – írja az mlsz.hu.

Az első selejtezőkört július 8-án és 15-én, a másodikat 22-én és 29-én, a harmadikat augusztus 5-én és 12-án vívják a csapatok, a rájátszást augusztus 19-én és 26-án tartják.

A főtáblára jutó együttesek először nyolc, négycsapatos csoportban mérkőznek meg egymással. A győztesek továbbjutnak az egyenes kieséses szakaszba. A másodikok és nyolc Európa Liga-csoportharmadik pedig a rájátszásban mérkőzik meg a fennmaradó nyolc helyért. A lebonyolítást magyarázó táblázat ide kattintva érhető el.

Az első döntőt 2022 májusában, az albán fővárosban Tiranában rendezik. A végső győztesnek pedig biztos helye lesz a következő szezon Európa Ligájában.

Három éve a legjobbak között

Ez zsinórban a harmadik szezon, amelyben magyar klubcsapat valamelyik európai kupasorozat főtábláján szerepel. 2018-2019-ben a MOL Fehérvár, egy évvel később pedig a Ferencváros jutott el az Európa Liga csoportköréig. A 2020-2021-es Bajnokok Ligája-kiírásban pedig szintén a Fradi mérkőzik meg világklasszis csapatokkal a csoportkörben.