Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke szerint még nem biztos, hogy a 2026-os világbajnokságon negyven válogatott vehet részt, de ő a torna bővítése mellett van – számol be róla az MTI.

Infantino azt is megemlítette, örülne, ha több ország osztozna a vb rendezésén, amelyet az egész világra kiterjedő közösségi eseménynek nevezett. Az ötlet nem előzmény nélküli, a 2020-as Eb-t 12 ország 13 városában rendezik már.

A negyvencsapatos világbajnokság az egyik alappillére volt Infantino elnökjelölti kampányának, de most kiemelte, nem csupán rajta múlik, hogy a jelenlegi 32-es mezőnyről felemelik-e a létszámot.

Az álláspontom nem változott a negyvencsapatos torna kapcsán, de ez csupán az én véleményem.

A FiFA elnöke azt is hozzátette, hisz abban, hogy a létszámbővítés pozitív a sportág fejlődése szempontjából, ahogy szerinte a nyolc csapattal megemelt, 24-es Európa-bajnokság is az volt. A FIFA várhatóan októberben hoz döntést a csapatok létszámáról, a torna lebonyolítási formájáról és arról, hogy melyik kontinens adhat otthont a vb-nek. A rendező országot 2020 májusában jelölik ki A 2018-as világbajnokságnak Oroszország, a 2022-esnek Katar ad otthont.