A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központjának (CIES) legfrissebb tanulmányában a 2000-ben és 2001-ben született játékosok a pályán szerzett tapasztalatát, rutinját, illetve meccsszámát vette górcső alá.

A kutatásban a világ profi bajnokságait vizsgálták meg, és a játékosok játékperceit és a lejátszott mérkőzések számát, illetve szintjét – bajnokik és hazai, illetve nemzetközi kupameccsek, valamint felnőtt vagy korosztályos válogatott találkozók – vették figyelembe, amikor egy mérőszámot határoztak meg minden futballistánál.

A kimutatás szerint a Borussia Dortmund angol válogatott támadója, a 2000-ben született Jadon Sancho a legtapasztaltabb játékos a korosztályában, hiszen 19 éves kora ellenére alapembernek számít Bundesliga-klubjánál, sőt, nemzeti csapatában is komoly szerep hárul rá. A 2001-es korosztály játékosai közül a Real Madrid új brazil üdvöskéjének, Rodrygónak van a legnagyobb tapasztalata a pályán a kimutatás szerint.

Szoboszlai Dominik, a Red Bull Salzburg középpályása egyedüli magyarként szerepel a CIES listáján: a még mindig csak 18 éves (a jövő héten tölti majd be a 19-et) magyar játékos meghatározó játékossá nőtte ki magát klubjában, a Bajnokok Ligájában is ott van a kezdőcsapatban, de Marco Rossi válogatottjában is alapember lett. Szoboszlai 16-os mérőszámot kapott, amivel a korosztályában a 23. helyen áll az egész világot tekintve.

TOVÁBB: A teljes lista itt található!