Leekens 2007 és 2009 között a belga elsőosztályú Lokeren csapatának vezetőedzője volt, ezalatt az időszak alatt 200 ezer eurós előleget adott neki a klub elnöke, Roger Lambrecht, állítja a belga sporza.be. A portál úgy tudja, hogy

Leekens ezt a pénzt nem kívánta visszafizetni, hanem másmilyen módon próbálta törleszteni tartozását.

2010-ben aztán Leekenst nevezték ki a belga labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának. Leekens egy találkozó alkalmával behívott egy Lokeren-játékost – Derrick Tshimangát – azért, hogy a válogatottsága után dráguljon a játékos piaci értéke, és klubcsapata sokszoros áron tudja őt továbbértékesíteni. Tshimanga egy Szlovénia elleni barátságos mérkőzésen debütált, és azóta is ez az egy válogatott mérkőzése van a nemzeti csapatban. A játékos mindössze négy percet töltött a pályán, de ez elégnek bizonyult ahhoz, hogy csapata megváljon tőle. Sajtóhírek szerint a Genk ezek után 2.5 millió eurót fizetett Tshimangáért, aki ezt követően 2012 és 2016 között a kék-fehérek színeiben futballozott.

Leekens ezzel letudta az adósságát korábbi munkaadójánál és sokszoros nyereséget okozott Lambrechtnek. A portál hozzáteszi, hogy az információt Dejan Veljkovic játékosügynök árulta el nekik, aki korábban maga is csalási botrányba keveredett Belgiumban.

A sporza.be kereste Leekenst az eset kapcsán, de a korábbi magyar-és belga válogatott szövetségi kapitány nem kívánt nyilatkozni.

Fradi: Stöger először szólalt meg a menesztését követően