Továbbra sincs megegyezés Spanyolországban a katalán függetlenségi népszavazás ügyében. A szavazás mellett állók állítják, holnap megtartják a voksolást, ha kell, az utcán is. Az elszakadástól azonban teljesen elzárkózó spanyol kormány megtiltott a voksolást. Nem tudni tehát, mi lesz a vége az ügynek, adódik viszont a kérdés, mi lesz a katalán focicsapatokkal, ha sikerül elérni a függetlenséget, és Katalónia külön ország lesz?

A három katalóniai futballklub, a Barcelona, az Espanyol és a Girona esetében nem ütközne törvénybe, ha továbbra is a spanyol bajnokságban szerepelne, hiszen más, kisebb országok esetében is megesik, hogy egy szomszédos ország ligájában szerepelnek a legjobbjai. A Spanyol Labdarúgó Szövetség azonban már kijelentette: elszakadás esetén biztosan kizárná a Barcát a La Ligából.

Maradna a katalán bajnokság megalakítása (aminek megvalósíthatósága szezon közben további kérdéseket vetne fel), vagy csatlakozás esetleg más bajnoksághoz. Gerard Figueras katalán sportminiszter véleménye szerint az említett klubok akár valamelyik európai topbajnokságban, így az olasz, német, angol, francia ligákban is szerepelhetnének, persze azok beleegyezése mellett.

A Barcelona jelenleg magabiztosan vezeti a La Ligát, viszont a kérdőjelek sokasodnak – persze még azt sem tudni, lesz-e egyáltalán népszavazás. Hozzátesszük, Gerard Pique például a kezdetektől támogatja a Katalónia függetlenségére irányuló mozgalmakat, mint ahogy így tesz a klub  korábbi vezetőedzője, a jelenleg a Manchester Citynél dolgozó Josep Guardiola is.

További kérdés lenne a válogatott játékosok helyzete: amennyiben új ország jön létre, az UEFA lehetőséget ad az érintett játékosoknak a váltásra, ha ők is szeretnék ezt.

Mindenesetre holnap sokat tisztulhat a kép – kiderül, kell-e gondolkoznia a Barcelonának, melyik bajnokságban folytatja.