Az FC Barcelona módszertani igazgatója, korábbi vezetőedzője Carles Rexach Budapesten járt, hogy a magyar futballedzőknek továbbképzést tartson. A 71 éves szakember a Sport24-nek elmesélte a Messi-féle szalvétás sztorit, és hozzátette, hogy a Camp Nou-stadiont és a Barca-játékmódszer alapjait is Kubala Lászlónak köszönheti a Barca.

Kubala László egy mítosz, a Barcelona mitikus alakja. A Barcelona neki köszönheti a Camp Nou-stadiont, mert ahol ők korábban játszottak, a Les Corts kicsinek bizonyult. Ezért megépítették a Camp Nout – neki köszönhetően. Személy szerint én is nagyon hálás vagyok neki, hiszen az edzőm volt, majd szövetségi kapitányként is segítette a munkámat. Egy emblematikus figurája a Barcelonának – nyilatkozta a DigiSport híradójának Rexach.

De még valamit köszönhetnek Kubala Lászlónak a Barca, a katalánok játékmódszerének az alapjait.

A legeslegfontosabb a labdával való kapcsolat. A labda játssza a Barcelona filozófiájában a lényegi szerepet, igaz, mostanában kiveszni látszik a csapat játékából ez a fajta futball. De a labdáé a központi szerep, aminek az alapjait tulajdonképpen Kubala László tette le. Labdával védekezünk, labdával támadunk, a hangsúly a labdán van.

Carles Rexach szerint ez a módszer hazánkban is beválhat.

A magyar futball identitása pont illik ehhez a modellhez. Sőt, szinte kötelező ez, és mindig meg kell választani a megfelelő vonalat és bízni kell a magyar DNS-ben, és nem kell egyszer az angol, egyszer a német vagy bármely más vonalat képviselni.

18 évvel ezelőtt a szakember egy argentin DNS-ben bízott: Lionel Messiében.

Messi mindenkitől különbözik. Ha egy teljesen kívülálló néz egy futballmeccset, lát 22 játékost a pályán, és ha meg kell mondania, ki a legjobb játékos, biztosan rá fog mutatni. Messi az a típusú játékos, aki a lehetetlen szituációban is gólt szerez, ráadásul ő egymaga is képes meccset nyerni. Messi egy külön kategória.

Ezt természetesen a Barcelona akkori technikai vezetője is észrevette, de a klub vezetői már kevésbé.

A klub a bolondját járatta Messi apukájával. Mondták neki, hogy gyere hétfőn aláírni, aztán, hogy gyere kedden, nem inkább szerdán. És nem történt semmi. Aztán odamentem és mondtam, hogyha nem csináltok valamit, akkor fogom, és elviszem ezt a gyereket.

A barcelonai teniszklubban jelent meg Messi édesapja, és egy szalvétára írtuk a szerződést.

Saját szakállamra írattam ezt a szerződést, de legalább abból a szempontból védtem magam, hogy én láttam benne fantáziát, még ha esetleg a klubvezetők nem.