Mint arról beszámoltunk, 0-0-s döntetlen született a címvédő és éllovas Barcelona, illetve nagy riválisa, a Real Madrid szerdai mérkőzésén, a spanyol bajnokság 10. fordulójából elhalasztott – és most bepótolt – El Clásicón. A mérkőzés kapcsán a legérdekesebb, vagy akár legvitatottabb jeleneteket idézzük fel az alábbiakban.

Az összefoglaló:

 

Két 11-es maradt el?

A Real Madrid egyenesen a hivatalos honlapján tiltakozott a blancók szerint két elmaradt tizenegyes miatt. Mind a kétszer Raphaël Varane, a Real világbajnok francia védője volt a szenvedő fél, ám Alejandro José Hernández Hernández játékvezető egyik esetben sem ítélt büntetőt.

Előbb, a 17. percben Clément Lenglet talpalta le honfitársát – akinek a combján meg is maradtak a belépő nyomai -, majd alig két perccel később a horvát Ivan Rakitic rángatta meg Varane mezét a büntetőterületen belül, de a bíró itt sem látott szabálytalanságot, és a videóbíró (VAR) sem jelezte azt, hogy vissza kellene néznie a felvételeket.

Már megint megtörtént, ami korábban is probléma volt. Mindenki tudja, hogy mi támogatjuk a VAR működését, tudjuk, hogy szükség van a technika segítségére az esetleges bírói tévedések elkerülése végett, a játékvezetők sem láthatnak mindent. Éppen ezért érthetetlen, hogy ha rendelkezésre áll a videóbíró, akkor miért nem használják ilyen esetekben. Pontosan nem tudom, milyen kommunikáció zajlott le a játékvezető és a videóbírós stáb között, de alighanem az történhetett, hogy a kintiek szerint nem volt érdemes rá egyik eset sem, hogy vbisszanézzék. Pedig a képek magukért beszélnek – dohogott a korábbi kiváló csatár, a Real igazgatója, Emilio Butragueno a rangadót követően.

A Real hivatalos oldalára fel is tette a jeleneteket, videót és képeket is mellékelve.

Balhé a Clásico alatt és után

115 ember sérült meg összesen a szerdai rangadó alatt és után, a Katalónia függetlensége mellett, a Tsunami Democratic nevű helyi mozgalom szervezésében zajló tüntetések során a Camp Nou közelében. Két katalán rendfenntartó sérülése súlyos a hírek, további 113 személyt (60 rendőrt és 53 civilt) pedig könnyebb sérülésekkel láttak el. A meccs utáni összecsapásokban a tüntetők autókat és kukákat gyújtottak fel, barrikádokat emeltek, és a rendőröket dobálták, akik válaszként botokat és tömegoszlató eszközöket vetettek be. Legalább 10 embert állítottak már elő a történtek miatt.

A meccs hiányzója

A Barca egyik alapembere és meghatározó futballistája, Sergio Busquets egy órával a kezdés előtt még ott volt a kezdőcsapatban. A bemelegítés során azonban kiderült, hogy nem érzi jól magát, gyenge és nincs játékra alkalmas állapotban. A kispadra azért leült és később felmerült, hogy legalább 15 perc erejéig mégis pályára lép, de nem sokkal azután, hogy ismét elment melegíteni, visszatért a cserékhez és jelezte edzőjének, hogy ez nem fog ma neki menni.

A meccs legjobbja

Szeptemberben “még nem is létezett” a Real Madridban, szerdán viszont csapata és a mezőny legjobbja lett – ezt írja a Real Madrid uruguayi középpályása, Federico Valverde kapcsán az AS, kiemelve, hogy a 21 éves játékos fizikálisan és technikailag is kiemelkedett a rangadón, és szinte megállíthatatlannak bizonyult a Barcelona számára.

A meccs mentései

Gerard Piqué és Sergio Ramos, azaz a két csapatkapitány egyaránt bemutatott egy-egy olyan mentést a kapu torkában, amellyel góltól mentette meg csapatát.

A statisztikák

– A mezőnyben enyhe katalán fölény mutatkozott – 54 százalékos labdabirtoklás -, kapura azonban a fővárosiak voltak veszélyesebbek: 16 kísérletükkel szemben a hazaiaktól 9 próbálkozást láthatott a 93 és fél ezer néző.

Legutóbb 2002 novemberében, ugyancsak Barcelonában nem született gól a két együttes találkozóján.

– A La Ligában 72 barcelonai és ugyancsak 72 madridi siker mellett ez volt a 35. döntetlen.

– A csapatkapitányok közül a madridi Sergio Ramos rekordot jelentő 43. El Clásicóján lépett pályára. Katalán részről Lionel Messi 42. alkalommal szerepelt a királyi gárda ellen, ezzel – négyes holtversenyben – második az örökranglistán – írja az MTI.