Afrika kivételével már minden kontinensen befejeződtek a világbajnoki kvalifikáció csoportmérkőzései, a 32 helyből már csak kilenc kiadó a 2018-as oroszországi viadalra: Afrikából három, Európából pótselejtezőn keresztül négy, míg interkontinentális pótselejtezőn még két válogatott jut ki a vébére.

A selejtezősorozatban a vártnál gyengébben teljesítő országoknál szinte menetrendszerűen felvetődik a kapitánykérdés. Így hazánkban is, a Magyar Labdarúgó Szövetség jövő kedden hallgatja meg Bernd Storck szövetségi kapitány beszámolóját, aztán határoz majd a német szakember jövőjéről.

A világ több pontján azonban nem vártak a döntéssel: a kudarc után menesztették a kapitányt, vagy ő maga mondott le. A vb-selejtezőkbe belebukó edzőknek néztünk utána.

Egyesült Államok

Több mint harminc éve fordult elő utoljára, hogy az USA válogatottja nem szerepelt világbajnokságon. 2018-ban ismét megesik a csúfság az amerikaiakkal, akik az utolsó fordulóban Trinidad és Tobagótól kaptak ki. Bruce Arena szövetségi kapitány le is mondott, mint mondta, “erre nincs mentség, vállalom a felelősséget”.

Szlovénia

Nyugati szomszédunknál még az utolsó selejtezőt sem várták meg azzal, hogy bejelentsék: nem folytatja a kapitány. Srecko Katanec már másodjára vezette a szlovén nemzeti csapatot, de míg korábban a 2000-es Eb-re és a 2002-es vb-re is sikerült kijuttatnia Szlovéniát, ezúttal nem járt sikerrel – nem is marad pozíciójában.

Chile

Az elmúlt évek alapján nagy meglepetés, de Chile válogatottja sem lesz ott Oroszországban. A dél-amerikai ország csapata az utolsó körben a braziloktól kapott ki, amivel lemaradt a tornáról, Juan Antonio Pizzi kapitány pedig bejelentette, nem folytatja a munkát. Chilében nem csak az edző “esett áldozatául” a kudarcnak: Arturo Vidal elmondta, nem lép többet pályára címeres mezben.

Skócia

A skót válogatott – a magyarhoz hasonlóan – harmadik helyen végzett selejtezőcsoportjában Anglia és Szlovákia mögött, ezzel a pótselejtezőt sem érte el. A jelek szerint többre számítottak a szigetországi válogatottól, ugyanis a szövetség közös megegyezéssel szerződést bontott Gordon Strachan szövetségi kapitánnyal, akinek másodedzője is távozik.

Kérdőjelek: Wales és Ausztrália

Az Írország elleni vereséggel még a pótselejtezőt érő második helyet sem sikerült elérnie a Gareth Bale nevével fémjelzett walesi együttesnek, ami alapján nem lenne meglepő, ha nem maradna pozíciójában Chris Coleman szövetségi kapitány. A Sky Sports viszont úgy tudja, a játékosok az edző mellett vannak, és szeretnék, ha folytatná a munkát – erre meg is kérték a szakembert, akinek népszerűsége töretlen, maradása viszont nem csak rajta múlik, hiszen jövő nyáron lejár a szerződése.

Érdekes helyzet állt elő Ausztráliában: Ange Postecoglou szövetségi kapitány interkontinentális pótselejtezőig vezette a válogatottat, amelynek Honduras ellen megvan az esélye kvalifikációra, mégsem érezheti biztonságban pozícióját. Sajtóhírek szerint távozhat a szakember, ő azonban nem kívánt erről beszélni, mint mondta, az a feladata, hogy Honduras ellen minél jobban felkészítse a csapatot.

Ahol bejött a váltás: Horvátország

Egy fordulóval az európai selejtezők vége előtt rúgták ki a horvátoknál Ante Cacic kapitányt, de egyelőre úgy néz ki, nem döntött rosszul a szövetség: déli szomszédunk kivívta a pótselejtező lehetőségét, így megmaradt az esélye a jövő nyári tornán való részvételre. Az új mesterrel, Zlatko Daliccsal Ukrajnát verték az utolsó körben a horvátok 2-0-ra.