A labdarúgás szabályai közül a legtöbbet alighanem a lesszabállyal foglalkoznak a legtöbbet, a játékosok, a játékvezetők, a szurkolók, a média, a kritikusok, reformerek és szabályalkotók mind-mind előveszik napról napra az egyik legvitatottabb pontját a játéknak.

A lesek megítélésében nem igazán van egyetértés, hiába került már bevezetésre sok helyen a VAR, a videóbírós asszisztencia sem mindig szűri ki a vitatott vagy ellentmondásos helyzeteket.

Éppen ezért lehet úttörő a talán már a jövő évben bemutatásra és bevezetésre is kerülő elektronikus és automata lesjelző rendszer, amely még inkább segítségére lehet a játékvezetőknek a remények szerint.

Erről az Arsenal egykori legendás edzője, a FIFA fejlesztési igazgatója, Arséne Wenger beszélt.

Tovább kell fejlődnünk abban, hogy minél gyorsabban meghozzuk a döntéseket a pályán, különösen a leshelyzetek megítélésénél. A 2022-es világbajnokságon már sokkal gyorsabban ítélheti meg a bíró a leshelyzetet, ráadásul egy olyan rendszer segítségével, amely jóval kevesebbet állítja majd meg a játékot, mint a VAR. Persze, a lesek megítélése sokszor komoly érzelmeket eredményez, így lesz most is, de legalább szinte azonnal kiderül, hogy helyes volt az ítélet.

Jó esély mutatkozik rá, hogy a jövő évi vb-n már az automatizált lesjelző rendszer működésbe lép majd.

Szeretek és tudok is titkot tartani, de elárulhatom, hogy ez lesz lesz a következő nagy lépés a bíráskodás fejlődésében – mondta a francia szakember a brit Mirror cikke szerint.

Pontos technikai részletek egyelőre nem kerültek napvilágra az új technológia kapcsán.