A titok

Kevés az olyan kapus, aki még 40 éves kora után is képes hasonló teljesítményre, mint fiatalon. Gianluigi Buffon ezek közé tartozik. Edzők, orvosok, pszichológusok próbálták megfejteni, hogy mi az olasz kapus titka. A kutatók tetőtől talpig kielemezték, melyből kiderül, hogy tökéletesen ráillik a Superman elnevezés. Véleményük szerint Buffon teste szinte múzeumba való, ő a tökéletes kapusmodell. Az agyával kapcsolatban arra a következtetésre jutottak, hogy míg egy átlagembernek naponta rengeteg agysejtje pusztul el, Gigi esetében ez a folyamat sokszor lelassul az életmódjából adódóan, így az agy és az izom kapcsolata is erőteljesebb, ezáltal hatékonyabb a koordináció a cselekvés során. A pszichológusok szerint Buffon elérte azt a nyugalmi szintet, hogy amikor pályára lép, már semmitől sem fél. Ez a többiekre is hatással van, képes nyugalmat teremteni a csapattársai között. Az orvosok úgy vélik, Gigi szemét remek fókusz és átlagon felüli oldalirányú figyelem jellemzi, amely a pálya minden mélységében tökéletes. Kiemelték a szem és az agy közötti hatékony kapcsolatot is, amely lehetővé teszi a labda sebességének és röppályájának gyors felmérését, ráadásul Buffon esetében a szem-kéz és a szem-láb koordináció a legmagasabb szinten van.

10-12 évet letagadhatna

Termetéből adódóan a kapus keze is jóval nagyobb az átlagosnál, a hüvelyk és a kis ujj közötti távolság 28,5 centiméter, tenyerének szélessége pedig 13,5 centiméter. Egy átlagember esetében ez körülbelül 20, illetve 9 centiméter. „Lapátkezére” 11-es méretű kesztyű való. De nem csak a mérete miatt ideális a keze a kapusposzthoz. A markolata nagyon erős, nem igen látni olyan lövést, amely kifordulna a markából. Buffon izomzata azért különleges, mert aktivitásának csökkenése kismértékű, ezen a téren 10-12 évet simán „letagadhat” a genetikájának és az edzésmunkájának köszönhetően.

Az ellenfelek legyőzhetetlennek gondolják

Petry Zsolt, 38 szoros válogatott kapus, a Hertha kapusedzője is kielemezte kollégáját a Fűrész Attila és Privacsek András által írt, Buffon – Több mint győztes című könyvben.

– A fizikai és a genetikai adottságai átlagon felüliek, de az a két tényező önmagában kevés lenne ahhoz, hogy évtizedek óta a csúcson legyen. Ennyi idősen már sokkal többet kell foglalkoznia a testével, a regenerációval, önszorgalomból prevenciós gyakorlatokat kell végezni, hogy az izületei, az izomzata, a csontozata, a csigolyák, a szalagok megfelelő állapotban maradjanak. Ehhez kell egy jó adag elhivatottság és megszállottság, a legnagyobbak közül is kevesen képesek ezt még ennyi idősen is megtenni.  Azt is mondhatnám, hogy ő a kapusok Cristiano Ronaldója, ugyanaz a profizmus jellemzi, mint a portugál klasszist. Buffonnak kiolthatatlan a sikeréhsége, még mindig megvan benne a belső vágy, a hajtóerő a mindenáron győzni akaráshoz. Ez csak a legnagyobbak tulajdonsága, ez különbözteti meg a jó játékosokat a világklasszisoktól. Nála a tehetség, a tudás, a szorgalom és a becsvágy is megvan, ami nagyon kevesekről mondható el. Ruganyosságban mindenki előtt jár, az ezzel párosuló mentális erőnek köszönhetően pedig az ellenfelek már-már legyőzhetetlennek gondolják. Amit azonban mindenki kiemel vele kapcsolatban, azok a páratlan reflexei, aminek köszönhetően olyan labdákat is megfog, még 40 évesen is, amiket talán senki más, de legalábbis nagyon kevesen.