A klub honlapjának beszámolója szerint a délelőtti ünnepségen a Curva San Luca elnevezésű lelátórészt keresztelték át a Renato Dall’Ara Stadionban.

Az eseményen a klubvezetőkön kívül jelen volt Virginio Merola polgármester, Alberto Sermoneta főrabbi, valamint Daniele De Paz, a bolognai zsidó hitközség elnöke, s jó néhány szurkoló is. A lelátórész nem hivatalosan már eddig is Weisz Árpád nevét viselte, egy márványtábla őrizte az emlékét.

A zsidó származású szakembert a mai napig Olaszország egyik legsikeresebb edzőjeként, a labdarúgás-elmélet és az olasz edzőszakma úttörőjeként tartják számon.

Weisz Árpád a harmincas években először az Internazionale (akkor Ambrosiana), majd a Bologna trénere volt. Ő a legfiatalabb edző, aki bajnokságot nyert Olaszországban: 1930-ban 34 évesen az Ambrosianával (azaz az Internazionaléval) ünnepelhetett scudettót, majd a Bolognával kétszer lett aranyérmes, 1936-ban és 1937-ben.

Emellett minden idők egyik legjobb olasz labdarúgója, Giuseppe Meazza felfedezőjeként is emlegetik, aki az Interben volt a játékosa.

Weisz 1938-ban a faji törvények miatt elmenekült Olaszországból. Feleségével és gyermekeivel együtt 1944. január 30-án az auschwitzi haláltáborban vesztette életét.

A bolognai zsidó múzeumban “Weisz Árpád: a sikertől a tragédiáig” címmel január 20-ától kiállítás mutatja be a nagyszerű magyar edző pályafutását.

(mti)