Conte elmondta, hogy sikerült az Intert kimozdítani a Juventus árnyékából.

– Az Inter valóban nem nyert egy évtizedig. A Juventus akkoriban már nyolc bajnoki címet gyűjtött be, és az első milánói évemben mögöttük végeztünk a második helyen. Rendkívüli feladat előtt álltunk, és a klub részéről megvolt a kellő akarat ahhoz, hogy valami különleges eredményt mutassunk fel, és az Intert ismét előkelő helyre emeljük a futballtérképen. Meggyőzött engem a projekt, és az, hogy Marotta személyében olyan vezetővel dolgozhattam együtt Milánóban, akivel már értünk el sikereket korábban. Ők mindenáron engem szerettek volna vezetőedzőnek, és ígéretet tettek arra, hogy követni és támogatni fogják a döntéseimet.

Eredetileg három éves célt tűztünk ki arra, hogy győztes csapatot alkossunk az Interből. Ehhez képest már az első évben másodikok lettünk a bajnokságban, egyetlen ponttal lemaradva Juventus mögött, és az Európa Liga döntőjébe jutottunk, ahol vereséget szenvedtünk. A második évben pedig megnyertük a bajnokságot.

– Sikeres időszak volt, és egy fejlődési folyamat része, amelyet a játékosaink teljesítményének köszönhetően sikerült lerövidítenünk. Rövid időn belül teremtettük meg a győztes mentalitást, és a bajnoki cím elhódítása véget rendkívül elégedett lehetek a munkánkkal. Hosszú idő után az első sikert hoztuk el a klub számára.

A Tottenham jelenlegi szakvezetője arról is beszélt, hogy mi a különbség az angol és az olasz csapatok között.

– Rengeteg különbség van. Külföldön, például Franciaország, Németország, Anglia, vagy éppen Spanyolország esetében, elkerülhetetlenek a mindennapi szokások közti eltérések.

Úgy gondolom, hogy nagyon intelligensnek kell lenned egy külföldi feladat elvállalásakor, mert nem változtathatod csak úgy meg az új környezetedet jellemző szokásokat.

– Alázatosan kell a dolgokhoz állnod, és nem gondolhatod azt, hogy mindenben módosítanod kellene. A Chelsea-nél például 6-7 területre kellett fókuszálnom. Elsősorban a pályára, a napi szintű edzésmódszerekre, nyilván ez volt a legfontosabb számomra. Ezt követően a klubnál tapasztalható közeg és hangulat javítására, a megfelelő mentalitás megteremtésére helyezve a hangsúlyt. Legfőképpen az intelligenciádra van szükséged. Hogy tudd, hogy egy idegen országban vagy, ahol a helyi szokások eltérőek, és ezek alapján tudnod kell alkalmazkodni az adott közeghez és az új helyzetekhez. Szép lassan pedig a lehetőségekhez képest a legjobb mederbe kell, hogy tereld a munkádat.

Még több részlet itt.