I. félidő:

A hollandok kezdeményeztek többet az első félórában, de összességében kiegyenlített küzdelmet hozott a portugáliai Guimares-ben megrendezett Nemzetek Ligája-elődöntő első harmada.

Hogy aztán Anglia szinte a semmiből vezetést szerezzen: az európai futballidény egyik legnagyobb felfedezettje, Matthijs de Ligt mellett esett el Marcus Rashford, a francia Turpin 11-est ítélt, a sértett pedig magabiztosan lőtte be a büntetőt (1-0) a 32. percben.

A Manchester United támadója nem sokkal később megsérült egy kemény, de szabályos Dumfries-belépőt követően, a szünetben le is kellett cserélni Rashfordot, Harry Kane állt be a helyére.

II. félidő:

Az 50. percben Chilwell és Bergwijn csapott össze a tizenhatoson belül, a holland szélső elesett, de a játékvezető szerint nem történt szabálytalanság. Négy perccel később kis híján 2-0 lett az állás, de Sancho 5 méteres fejesét védeni tudta Cillessen. Szinte válaszként jött egy holland lehetőség, Walker hibája után Depay lövését védte szépen Pickford.

Az előnyben lévő angolok a második félidőben szinte teljesen átadták a kezdeményezés jogát ellenfelüknek, ami a 73. percben megbosszulta magát: egy Depay-szöglet után de Ligt megelőzte Walkert és a bal sarokba bólintott, egyrészt kijavítva a 11-es előtt elkövetett hibáját, másrészt megszerezve az egyenlítő gólt Hollandiának (1-1).

Nem sokkal később a csereként beállt Van de Beek hagyott ki estében egy nagy helyzetet, majd Anglia gólt lőtt, de Lingard remek akció végén született találatát les miatt elvették a videóbíró döntése alapján. Újabb pár perc elteltével egy 11-est is kireklamáltak volna maguknak a hollandok, de a videóbíró – helyesen – úgy látta, hogy nem történt kezezés az angol büntetőterületen belül.

A 90. percben Kane suhintott 18-ről a jobb kapufa mellé, a másik oldalon Depay rontotta el a meccslabdát, majd Sterling tekert kevéssel a léc fölé – jöhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás.

Hosszabbítás:

A 97. percben a Stones óriási hibáját követő Depay-lövést még védte Pickford, de Promes ismétlésénél már tehetetlen volt az angol kapus, ráadásul Walker is besegített a támadónak (1-2). Aki alig néhány perccel később óriásit védett Depay közeli fejesénél is.

A ráadás második felében keményen gyűrték egymást a csapatok, de a kapuk már ritkábban kerültek veszélybe. Egészen a 114. percig: ezúttal Stones és Barkley hozta össze a gólt, Promes pedig Depay önzetlen passzát vágta a hálóba (1-3). Hollandia sikerével bejutott a Nemzetek Ligája vasárnapi, portói döntőjébe, ahol a svájciakat kiejtő Portugália ellen 1988 óta az első nagy trófeáját szerezhetné meg az Oranje. Anglia a bronzmeccsen vigasztalódhat.

Nemzetek Ligája, elődöntő:

Anglia – Hollandia 1-3 (Rashford 32. – 11-esből, ill. de Ligt 73., Walker 97. – öngól, Promes 114.)