Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetőedzője szerint a következő 10-15 évben az Union Berlinnel közösen kellene megírniuk az élvonalbeli fővárosi rangadók történetét, mert “az mindenkinek jó lenne”, ha ez a két együttes rendszeresen összecsapna a labdarúgó Bundesligában.

– Nagyon jó munkát végeznek, fontos a számukra, hogy a következő tíz évben az első osztályban maradjanak, valamint nemzetközi tapasztalatot is gyűjtsenek. Nekünk szintén – jelentette ki a magyar szakember, aki vasárnap vendégeskedik csapatával az Union Berlin otthonában. Dárdai szerint a városi riválisnál nem akkor indult el a fejlődés, amikor az együttes 2019-ben feljutott az élvonalba, hanem “abban a pillanatban, amikor a szurkolók megépítették a stadiont”.

Az Union szurkolói 2009-ben önkéntes alapon vettek részt a klub arénájának felújításában, ez pedig a korábbi magyar szövetségi kapitány szerint “energiáról és akaratról” tanúskodik. A Bundesligában 26 forduló után hetedik helyen álló Union Berlinnek még van esélye arra, hogy nemzetközi kupaszereplést érő helyen zárja a bajnokságot.

– Pozitív irányba mutat a klub stratégiája, és a saját kezükben van a sorsuk – jelentette ki Dárdai, aki szerint a jelenlegi, rendkívül erős mezőnyben a 10. helynél előrébb végezni mindenképpen “csúcsminőségű munkáról” árulkodik. A Bundesligában eddig háromszor találkozott egymással az Union és a Hertha, és mindegyik összecsapást a házigazda nyerte: 2019-ben az Union, tavaly pedig kétszer a Hertha győzött. Dárdai január 25-én vette át a kiesés elől menekülő Hertha irányítását, mellyel azóta két győzelem és egy döntetlen mellett öt meccset elveszített.

– Most következik a derbi, de számunkra már minden meccs felér egy derbivel. Meg kell próbálnunk úgy játszani, hogy az előttünk álló összes meccset megnyerjük. Az Union elleni találkozót inkább csak a média fújja fel ennyire. Ezidáig csak háromszor játszottunk egymás ellen, ebből kettőt közönség nélkül, szeretnénk a következő években továbbírni a derbik történetét. Minél hosszabb ideig játszik mindkét csapat a Bundesligában, annál szebb lesz ez a történelem. Élveznünk kell a meccset, nincs szükségünk extra motivációra. – idézte az rbb24.de Dárdait, aki örül, hogy a Hertha csak vasárnap lép pályára. – Kicsit szerencsés vagyok, mert vasárnap játszunk. A taktikai edzés mindig nagyon fontos számomra, erre pedig ezúttal pénteken kerül sor, hiszen addigra már mindenki visszatér a válogatottakból. De jelenleg is itt van kilenc játékosom a kezdő tizenegyből, ami nem is olyan rossz.

A Hertha most a 14. a tabellán, előnye csupán egy pont az osztályozós, 16. pozícióban lévő Kölnnel szemben. A berlini városi rangadót vasárnap 18 órakor rendezik. (MTI/csakfoci.hu)