Kedd délelőtt a Német Labdarúgó Szövetség a hivatalos oldalán jelentette be, hogy

a 2021-re csúsztatott Európa-bajnokságot követően befejezi munkáját a német válogatott élén Joachim Löw szövetségi kapitány.

A 61 éves szakember 2006 nyara óta irányítja a Nationalelfet – előtte két éven keresztül Jürgen Klinsmann segítőjeként tevékenykedett az együttesnél – , ezidáig összesen 188 mérkőzésen dirigált a kispadról, vezetésével a csapat 2014-ben világbajnok, 2010-ben pedig vb-bronzérmes lett, míg 2008-ban Európa-bajnoki ezüstérem, 2017-ben pedig a Konföderációs Kupa-győzelem jött össze.

– Nagyon tudatosan teszem meg ezt a lépést, tele büszkeséggel és óriási hálával, de ugyanakkor továbbra is nagy motivációval a közelgő Európa-bajnokságot illetően. – mondta Joachim Löw. – Büszke vagyok, mert nagyon különleges és megtisztelő számomra, hogy segíthettem a hazámnak, és csaknem 17 éve dolgozhatok együtt az ország legjobb futballistáival, és támogathatom őket fejlődésükben. Nagyszerű győzelmeket és fájdalmas vereségeket is átéltem velük, de mindenekelőtt sok csodálatos és varázslatos pillanat – nemcsak a 2014-es brazíliai vb megnyerését. Hálás vagyok a német szövetségnek, amely mindig ideális munkakörnyezetet biztosított számomra és a csapat számára. A közelgő Európa-bajnoksággal kapcsolatban természetesen továbbra is érzem magamban a kellő energiát, ambíciót és feltétel nélküli akaratot. Mindent megteszek én is és az egész csapat is, hogy szurkolóink boldogok legyenek ezen a tornán.

A döntéssel kapcsolatban természetesen elmondta véleményét a szövetség elnöke, Fritz Keller is.

– Tiszteletben tartom Joachim Löw döntését. A szövetség tisztában van “Jogi képességeivel”, ő a világfoci egyik legnagyobb edzője. Löw évek óta a német foci olyan meghatározó része, mint senki más, nemcsak a sporteredményei miatt, hanem az embersége és az empátiája miatt is. Az a tény, hogy ilyen korán, már jóval az Eb előtt tudatta velünk a döntését, nagyon tisztességes a részéről. Megadja nekünk a szükséges időt, hogy nyugodtan és kellő alapossággal válasszuk ki az utódját – nyilatkozta az elnök.