Novothny Soma tavaly szeptemberben igazolt a német másodosztályú Vfl Bochumhoz. Az azóta eltelt 5 hónap alatt minden sorozatot figyelembe véve 9 tétmérkőzésen 1 gólt szerzett. Legutóbb, február elején az RB Leipzig elleni 4-0-ra elveszített Német Kupa-meccsen csereként 4 percet játszott.

Minden nagyon jól indult, hiszen amikor kiigazoltam egy perc alatt a kezdőben találtam magam. Gólt tudtam rúgni és gólpasszt adtam, a csapat is nyert. Utána az edző váltott a csapat stílusán, kicsit mozgékonyabb csatárt rakott előre, nem pedig egy magasabbat – Silvère Ganvoula vagy engem -, így mindketten a kispadra kerültünk. Simon Zoller kezdett játszani, a csapat továbbra is folytatja a nyerő szériát és rugdossa a gólokat. Nehéz visszakerülni, de nem adtam fel. Minden edzésen és azokon a meccseken, amikor esetleg pár percet kapok, igyekszem bizonyítani, hogy az, ami történt, nem véletlen volt, és hozzá tudok tenni a csapathoz – kezdte a DIGI Sport Reggeli Startban Novothny Soma, aki elmondása szerint harmadik számú csatárként számolnak vele a csapaton belül Ganvoula és Zoller után. – Amikor a sportigazgatóval és a klubbal mentek a tárgyalások, akkor az volt felvázolva, hogy Ganvoulával kell majd megküzdeni a helyért, ami jól sikerült az elején, hiszen ki tudtam szorítani a kezdőből. Utána jött az edző váltása, ami bejött és a csapat jól szerepel.

Se okom, se indokom nem lett volna odamenni és megkérdezni, miért volt ez a váltás.

A 26 éves csatár kiigazolásakor elmondta, a 15-ös mezszámot több dolog miatt választotta. Főképp azért, mert remélte, szerencsét hoz majd neki.

Ha a pályán töltött perceimet és a hatékonyságomat nézzük, akkor helye közzel szerencsét hozott, mert kevés perc alatt van egy gólom és egy gólpasszom. Nem hinném, hogy a mezszámmal van a probléma. A lényeg, hogy a csapatnak jól megy és mindent megteszek, hogy részese legyek annak, hogy 11 év után felkerüljön az első osztályba a Bochum.

Korábban elsőként számoltunk be arról, hogy a téli átigazolási időszakban jelentős átalakuláson áteső DVTK Novothnyval tárgyalásokat folytat. A játékos elismerte, nyitott volt a váltásra, azonban klubja nem engedte el.

Januárban a Diósgyőr megkeresett és ajánlatot is tett a klubnak, de akkor mind a sportigazgató, mind az edző elutasította, mivel számítanak rám, továbbra is bíznak bennem, és ezzel a kerettel szeretnék megvívni a csatát a második félévben is a feljutásért.

Nagyon megtiszteltető volt, hogy egy feljutásért küzdő Bundesliga II-es csapat nem enged el átigazolási díj ellenében.

Azóta sem játszottam sokkal többet, de reméljük, ez megváltozik (…) Nagyon megszenvedem azt az időszakot, amikor nem is játszhatok csereként sem. Amikor megkeresett a Diósgyőr Zoran Zekic mester is felhívott. Volt bennem hajlandóság, hogy hazaigazoljak, mert éreztem a bizalmat a klub és az edző felől is, hogy tényleg perceket és meccseket játszhatok. Várjuk meg a hátralévő 11 mérkőzést, mert ez sok dolgot befolyásolhat a klubnál és nálam is.

Novothny úgy gondolja, óriási dolog lenne, ha feljutna a Bochummal az első osztályba, ami szerinte a pályafutásának is jót tenne.

Részese vagyok a csapatnak, keretben vagyok, játszottam és gólt szereztem. Érezni a szurkolókon, hogy nagyon nagy megőrülés lenne – jó értelemben -, ha a Bochum feljutna. A szurkolók régóta várják ezt a sikert. Biztos, hogy jót tenne a karrieremnek, ha a Bundesligában játszhatnék.

Az utolsó pillanatban blokkolta a klubja Novothny hazatérését – Diósgyőrbe jött volna