A svájci székhelyű CIES, azaz a Sporttudományok Nemzetközi Központja ezúttal azt vizsgálta meg, hogy az európai topbajnokságokban (angol, spanyol, olasz, német, francia) mely csapatok állnak jobban a szezonban pályára küldött igazolásaik összértékéhez képest.

A legnagyobb meglepetést eddig ezek alapján az angol West Bromwich Albion, illetve az Atalanta okozta, előbbi a 8. helyen áll, pedig a szerződtetett játékosok összértéke csak a 18. helyre predesztinálta a birminghami klubot, Gera Zoltán egykori csapatát.

Az olasz Atalanta hajtott végre eddig hasonló csodát, a Serie A egyik legfiatalabb átlagéletkorú gárdája jelenleg az Európa Liga-indulásért is versenyben van, miközben igazolt játékosai összeértéke alapján a 15. helyen „kellene” végeznie. Esetükben is 10 pozícióval múlják eddig felül a papírformát.

Magyar vonatkozású élcsapata is van az összevetésnek, méghozzá a Dárdai Pál vezette Hertha, amely 8 hellyel tornázta magát az elvártak fölé, a berliniek jelenleg  az 5. pozíciót foglalják el. Szalai Ádámék, azaz a Hoffenheim harmadik helyükkel eddig hatot javítottak az elvárt 9.-hez képest. 5 pozíciót “ugrott” eddig a Bundesliga meglepetéscsapata, a Gulácsi Pétert is foglalkoztató RB Leipzig.

 

Bogdán Ádám klubja, a Liverpool is előrébb áll, mint igazolásai sejtették, méghozzá két hellyel, és versenyben van a BL-indulásért, illetve a dobogóért. Lang Ádám csapata, a Dijon viszont éppen úgy 17., mint az igazolások alapján várni lehetett.

Rontott viszont a Balogh Norbertet és Sallai Rolandot is foglalkoztató Palermo, amely az igazolások alapján a Serie A legnagyobb csalódását okozta eddig, 41 millió euróból a 14. hely helyett eddig csak 19. jött össze. A Nagy Ádámot az utóbbi hetekben sérülés miatt nélkülöző Bologna is lentebb állt az elvártnál, igaz, nincsenek kiesési gondjai így sem.

Összességében eddig a német Wolfsburg szereplése eddig a legnagyobb csalódás ezen számítás alapján (-12 hely), de a Valencia (-9), a Sunderland (-8) és a Lorient (-7) is jócskán a várakozások alatt produkált.

 

 

TABELLÁK: Az európai topligák állása itt – kattints!