A vezetőedzővel szemben azonban nem szakmai kifogás volt a klub részéről: helyi sajtóhírek szerint Ron Jans csapata floridai edzőtáborában, az öltözőben mondta (“énekelte”) ki hangosan az Amerikában igencsak komolyan vett, a feketéket sértő “n…er” szót, miközben egy rapszám szólt – emiatt vizsgálat is indult ellene a liga részéről.

Ennek eredményét azonban már nem várta meg a szakember és lemondott – múlt péntek óta már nem is ő tartotta az edzéseket. A Cincinnati Enquirer szerint korábban egy, a rabszolgaság intézményét említő megjegyzése miatt is panaszt emeltek már a holland ellen, amikor csapata még októberben a D.C. United vendége volt Washingtonban.

Mi nagyon odafigyelünk a megfelelő kultúrára a klubunknál, kezdve az öltözőben. A kulturális különbségek pedig egy fontos részét képezik a labdarúgásnak, amely emiatt is egy különleges játék. Épp ezért nagyon fontos a számunkra, hogy mindenki tiszteletben tartsa a másikat, legyen szó akár csapatról, akár a szurkolókról. Miután elindult az MLS vizsgálata, Ron felajánlotta a lemondását, mi pedig egyetértettünk azzal, hogy most ez a legjobb döntés mindenki számára a klubnál – nyilatkozta a Cincinnati FC elnöke, Jeff Berding.

Nagy kár ezért az egészért. Remekül ment minden, jól éreztem magam a csapatnál, de minden megváltozott alig pár nap alatt. A vizsgálat elindult és úgy éreztem, megosztott az öltöző, nem tudom, kiben bízhatok. Úgy döntöttünk közösen a klubbal, hogy most ez a legjobb lépés, mert ezen körülmények között nem dolgozhattam úgy, ahogy akartam. Volt egy pár dolog, ami szóba került a vizsgálat során, de őszintén szólva, nem kell ezek mögé látni semmit… – mondta már hazájában, a Telegraaf c. lapnak a tréner.

Hihetetlen jelenet: A társak sem tudták lefogni a rasszizmus miatt levonuló játékost – videó