Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya Kylian Mbappét tette a nemzetközi szövetség (FIFA) Év játékosa szavazásán az első helyre. Az olasz szakember tavaly második helyre jelölte a Paris Saint-Germain világbajnok francia támadóját – a holland Frenkie de Jong mögött -, aki végül 2019-ben és idén sem került be a legjobb három közé.

Rossi tavaly nem is nevezte a háromba az akkor győztes argentin Lionel Messit, és a FIFA honlapjára feltöltött dokumentumok szerint a Barcelona támadója ezúttal sem szerepelt a listáján, miként Szalai Ádámnál, a válogatott csapatkapitányánál sem.

A Mainz támadójánál az idei győztes lengyel Robert Lewandowski végzett elsőként, és “eltalálta” a második helyezett portugál Cristiano Ronaldót is. Nála csupán a harmadik helyezett személyében (Kevin de Bruyne) volt eltérés a végső sorrendet illetően. Rossinál Mbappét követte Lewandowski és Cristiano Ronaldo.

Az Év játékosa-díjra Lewandowski kapta a legtöbb szavazatot (52 pont), amellyel megelőzte Cristiano Ronaldo (38) és Lionel Messit (35). A férfi csapatok edzői között nagyon szoros versenyben nyert a német Jürgen Klopp (Liverpool), aki ugyanúgy 24 pontot gyűjtött, mint honfitársa, Hans-Dieter Flick (Bayern München). A két szakember között az döntött, hogy a szövetségi kapitányok közül többen szavaztak Kloppra. A díjkiosztó gálát csütörtökön este tartották, a világjárvány miatt rendhagyó módon virtuálisan. (MTI)

FIFA-gála: A BL-győztes adja az év játékosát és kapusát, angol csapat az év edzőjét