Az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada szövetsége közös levelében azt indítványozta, hogy a FIFA a májusi, bahreini kongresszusán fontolja meg ezt a lehetőséget.

Az elképzelésnek azért van realitása, mert a trió jó esélyekkel indul, mivel a FIFA szabályai szerint a következő két vb helyszíne miatt 2026-ra Európából és Ázsiából nem várnak pályázatot, ebből a régióból csak akkor lehetne nyerni, ha máshonnan nem érkezik megfelelő kandidálás. Papíron Afrikából és Dél-Amerikából akadhatna rivális, de előbbi kontinensen nincs olyan ország, amely megfelelő infrastruktúrával rendelkezik az esemény lebonyolításához, míg utóbbi földrészről Uruguay és Argentína a centenáriumi, 2030-as tornának szeretne otthont adni.

 

A pályázati eljárást várhatóan még ebben az évben megindítja a FIFA. Amennyiben a szervezet a kérésnek engedve előrehozza a helyszínkijelölés időpontját, akkor a 2018-as vb kezdete előtt, Moszkvában születhetne döntés.

Az észak- és közép-amerikai térségben legutóbb 1994-ben rendeztek vb-t, akkor az Egyesült Államok látta vendégül a futballvilágot. Ezúttal a vb nyolcvan meccse közül hatvanra, a negyeddöntőtől kezdve pedig az összes mérkőzésre az Egyesült Államokban kerülne sor, azaz Kanada és Mexikó tíz-tíz találkozónak adna otthont. A 2026-os vb lesz az első, amelyen a jelenlegi 32 helyett már 48 válogatott vesz majd részt.

A 2018-as vb-nek Oroszország, a 2022-esnek Katar ad otthont. (MTI)