Az NK Osijek azon dolgozik, hogy Eszéken épüljön fel a horvát nemzeti csapat új stadionja – számol be róla a jutarnji.hr honlap. Az eszéki labdarúgó-csapatnak Mészáros Lőrinc a többségi tulajdonosa, a másik tulajdonos és az egyesület elnöke pedig az az Ivan Mestrovic, aki hosszan beszélt a nagyratörő tervekről. Ezekről már Davor Suker, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke és az UEFA első embere, Aleksander Ceferin is értesült.

– Ez lesz az első nagy és modern stadion a háború óta. 12 ezer fős stadiont tervezünk, de ha létrejön a megállapodás a futballszövetséggel és a kormánnyal, akkor 25-30 ezres létesítmény is lehet. Leginkább a Ferencváros stadionjához, a Groupama Arénához lehetne majd hasonlítani.

Az eszéki klub a költségek felét, sőt, esetleg kétharmadát is állná, ha létrejön az egyezség. A klubelnök szerint Eszék Európát és az országot tekintve is remek helyen van, jók a közlekedési kapcsolódási pontok, megvannak a szálláslehetőségek, így semmi kivetnivalót nem talál benne, hogy nem Zágrábban épülne fel a válogatott otthona. Mestrovic arról is beszélt, hogy Magyarország miniszterelnöke milyen összeggel segíti az eszéki labdarúgást.

 

– Orbán Viktor kormánya anyagilag is  minden évben támogatja a sport- és kulturális szervezeteket azokon a területeken, ahol magyarok élnek. Ennek keretén belül 3,3 millió eurót ad az NK Osijek futballiskolájának.

A tervek szerint az új létesítmény a jelenlegi stadion közelében épülne fel. Nemcsak ezt a stadiont tervezik egyébként. Már 2017-ben elkezdik a munkálatokat, amelynek keretein belül 7-9 új pálya épül majd az edzőközpontban, és egy olyan 3500 fő befogadására alkalmas stadion, ahol az Eszék a mérkőzéseit is tudná játszani, amíg nem készül el a nagyobb aréna. Ennek a költsége körülbelül 6-8 millió euró lesz. 

A hazai átigazolási híreket ITT találod – kattints!