“Ki az országból a magyarokkal!” – ezt az ismert magyarellenes rigmust skandálták több alkalommal is hétfőn este a bukaresti Dinamo otthonában játszott első ligás mérkőzésen, amelyen a fővárosiak a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK csapatot fogadták.

(Mint arról beszámoltunk, a Sepsi 1-0-s vereséget szenvedett idegenben és a vesztes mérkőzés után  a Sepsi jelenlegi labdarúgója, Patrick Pertre – aki éppen a Dinamótól van kölcsönben – a bukaresti csapat szurkolóival ünnepeltette magát Bukarestben. Tette mindezt egy közben elkért Dinamo-mezben, ráadásul éppen akkor, amikor a Sepsi drukkerei a Székely himnuszt énekelték együttesüknek.)

“Félelmet keltenek a magyar közösségen belül”

A Dinamo-szurkolók magyarellenes megnyilvánulása miatt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat kedden arról tájékoztatott, hogy feljelentést tesz az Országos Diszkriminiációellenes Tanácsnál és írásbeli felszólítással fordul a Román Labdarúgó Szövetséghez, hogy vizsgálja ki a bukaresti mérkőzés során történteket, és tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy többé ne forduljon elő hasonló eset – írja a maszol.ro.

“Azt gondolom, a sportnak a fair-play játékmódról kell szólnia, ezért minden olyan kisebbségellenes cselekedet esetén megtesszük a kellő jogi lépéseket, amelyek félelmet keltenek a magyar közösségen belül” – fogalmazott Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat elnöke. A közlemény rámutat, hogy teljes mértékben elítéli a sport területén felmerülő magyarellenes uszításokat és aggasztónak tartja ezt a fajta szélsőséges törekvést.

“Románia és Erdély egyesülésének jövő évi centenáriumára készülve, a sportban előforduló effajta etnikailag diszkriminatív megnyilvánulások most különösen érzékenyen érintik a magyar kisebbséget, amikor a legfontosabb elvárás az lenne, hogy a nemzeti közösségek vegyék figyelembe a kisebbségek szempontjait, valamint a magyar közösség is érezhesse, hogy az országnak teljes jogú polgárai” – fogalmaznak a fővárosi focimeccsen történt magyarellenes megnyilvánulások kapcsán.