“Ez egy furcsa év, amit nem lehet normálisnak tekinteni. Nem volt könnyű döntés, de el kellett fogadnunk, hogy nem tudunk normálisan aranylabdást hirdetni. Ami igazán aggasztott minket, hogy nem lenne igazságos” – mondta Pascal Ferre, az Aranylabda-szavazást szervező France Football magazin főszerkesztője.

Ferre a többi között azzal indokolta a döntést, hogy a szezon normális szabályok szerint kezdődött, majd a világjárvány miatt speciális szabályokat vezettek be, ilyen például, hogy három helyett ötöt lehet cserélni, vagy éppen a Bajnokok Ligája lebonyolítása is megváltozott, mert a negyeddöntőtől egymeccses párharcok lesznek. Emellett megemlítette, hogy januárban és februárban még szurkolókkal teli stadionokban zajlottak küzdelmek, jelenleg pedig a legtöbb helyen zárt kapuk mögött.

A sportújság vezetője szerint így jószerivel három találkozó, a BL negyed- és elődöntője, valamint a finálé alapján kellene dönteniük a sportújságíróknak, mivel a járvány miatt a jövő évre halasztották Európa és Dél-Amerika kontinenstornáját is.

Ferre arról is beszámolt, hogy idén nem adják át a legjobb 21 éven aluli játékosnak járó Kopa- és a legjobb kapus által kiérdemelt Lev Jasin-trófeát sem, illetve a nőknél sem hirdetnek aranylabdást.

A főszerkesztő azt is leszögezte, a következő évben mindenképpen átadják a díjat, akkor is, ha hasonló lesz a helyzet, mert szerinte amennyiben 2021-ben minden mérkőzés nézők nélkül zajlik és öt cserelehetőség lesz végig, akkor a teljesítmények összehasonlíthatóak lesznek. A France Football az idei űr betöltésére azt találta ki, hogy megválasztja a futballtörténelem álomcsapatát. Az általa felkért 180 szakíró minden poszton öt jelölt között választhat majd. Az Aranylabdát 1956 óta minden évben átadták, a rekorder az FC Barcelona argentin sztárja, Lionel Messi, aki hat alkalommal érdemelte ki a díjat. (MTI)