A csakfoci.hu elsőként jelezte itthon, hogy Franciaországba igazolhat az MTK és az Európa-bajnokságon szerepelt magyar válogatott jobbhátvédje, Bese Barnabás, a 22 éves játékost a másodosztály élcsapata, a Le Havre szemelte ki magának. Ahogy azt pénteken reggel írtuk, közel állt a két fél a megegyezéshez, Bese átesett az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokon, és nemrég hivatalosan is bejelentették a franciák az érkezését. A jobb oldali védőként és szélsőként is bevethető Bese 4 évre írt alá.

Bese az aláírást követően a csakfoci.hu-nak is nyilatkozott:

– Nagyon örülök, hogy Franciaországba igazoltam, egy nagyszerű klubba kerültem, és egy remek edzővel dolgozhatok majd együtt. Remek lehetőség lenne egy, a francia másodosztályban domináló és élcsapatnak számító gárdában végig futballozni a szezonban, aztán feljutni az élvonalba. Ez tökéletesen szolgálná a fejlődésemet, nagyon bodog vagyok, hogy itt lehetek. Köszönöm az MTK-nak is a lehetőséget, és alig várom, hogy bemutatkozzam. Kedden a Ligakupában játszik a csapat, pénteken pedig a bajnokságban, remélem, a bajnokiig megérkezik a játékengedélyem és akkor debütálhatok az új csapatomban – mondta az MTK-t 8 év után elhagyó Bese.

Bese Franciaország legrégebbi (1872-ben alapított), patinás klubjához került, amelynél stabil anyagi háttér és egy remek szakember, az amerikai válogatottal néhány éve komoly sikereket elért Bob Bradley vár a fiatal játékosra. Az, hogy amerikai trénere van a Le Havre-nak, nem véletlen, hiszen a klub elnök-tulajdonosa az amerikai üzletember, Vincent Volpe.

A Le Havre ráadásul nevelőklubként is kiemelkedő múlttal bír, itt is pallérozódott például minden idők legdrágább játékosa, Paul Pogba, valamint a francia válogatott Eb-csillaga, Dimitri Payet is. 1993 és 1995 között Mészöly Géza is itt légióskodott.

A normandiai csapat komoly szurkolói bázissal is bír, erről mindent elárul az, hogy a másodosztályban is 10 ezer fölötti átlagnézőszám előtt játszik a gárda az egyébként gyönyörű Stade Océane-ban. Az erős játékoskeret hetedik légiósa lett a magyar válogatott futballista.


 

A játékost képviselő CMG menedzseriroda társtulajdonos-igazgatója, Pataky Tibor így kommentálta Bese átigazolását honlapunknak:

– Nagyon büszkék vagyunk Bese Barnabásra, a számára legtökéletesebb helyre került. Jövő kedden vagy pénteken be is mutatkozhat a Le Havre csapatában, és egy nagyszerű edző, Bob Bradley kezei alatt dolgozhat tovább, egy kiváló klubban, amely egy év múlva minden bizonnyal a francia első osztályban folyatja majd. Addig Barnabásnak lehetősége lesz arra, hogy tökéletesen beilleszkedjen és felvegye a francia futball ritmusát, és a folyamatos játéklehetőséggel megadhatja az esélyt magának, hogy stabil tagja maradhasson a magyar válogatottnak.

A franciák az Európa-bajnokságon figyeltek fel Besére?

– Nem, már az Európa-bajnokság előtt látta a klub három különböző megfigyelője, három NB I-es bajnokin. Már az Eb-re történő kiutazás előtt meghozta a Le Havre a döntését, csak hónapokba telt, míg a két klub álláspontjait is végső közelségbe lehetett hozni. Időközben egy másik nagyon komoly kérő is képbe került, így az MTK-nak döntési lehetősége és jó pozíciója volt, végül a francia klubbal tudtak megállapodni. A magunk részéről kifejezetten örülünk annak, hogy Nagy Ádám után idén nyáron a második játékos szerződik a közreműködésünkkel komoly bajnokságba. Ahogy Ádám is megérdemelte ezt a lehetőséget, úgy Barnabás is, aki hosszú évek óta kitartóan dolgozott azért, hogy eljusson idáig. Ráadásul biztosak vagyunk abban, hogy ez még mindig csak az út eleje – tette hozzá Pataky.

A kép bal oldalán Arnoud Tanguy vezérigazgató, jobbra Christopher Revault, egykori francia válogatott kapus, jelenlegi sportigazgató. Hetekig tartottak a tárgyalások a felek között.