Mint ismeretes, rasszista kijelentések miatt az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága

tíz mérkőzésre eltiltotta

Ondrej Kudelát, a Slavia Praha védőjét. A futballistát azért büntették meg, mert a Rangers FC elleni Európa-liga-nyolcaddöntőn állítólag ellenfele bőrszínére utaló jelzőket használva szidalmazta Glen Kamarát, a skót bajnokcsapat színesbőrű játékosát.

Az eset során a játékos eltakarta a száját, ugyanakkor az egyik Rangers-futballista állítólag hallotta a történteket – a cseh játékos és klubja pedig hiába cáfolt.

Az UEFA közleménye szerint az eltiltás nemcsak az európai kupamérkőzésekre érvényes, hanem a nyári Európa-bajnokságra is, ami azt jelenti, hogy Kudelának ki kell hagynia a részben budapesti rendezésű kontinensviadalt is.

Az ítéletre reagálva aztán megszólalt, pontosabban levelet írt a cseh államfő, Milos Zeman elnöki hivatalának vezetője, az egyébként a Slaviáért szorító Vladimir Mynar is, keményen elítélve az UEFA döntését.

“Szeretnék rámutatni, hogy a rasszizmus vádpontjai nem lettek bizonyítva, még az UEFA-ellenőr is kételkedett abban, hogy Kudela valóban tett-e rasszista kijelentést. Elítéltek egy tisztességes embert bármiféle bizonyíték nélkül, csak hogy megfeleljenek egy szűk csoport perverz elvárásainak és egy olyan klubnak, amely képtelen volt a pályán nyerni. Ezzel az Önök kezében a rasszizmus elleni harc képmutatássá, pozitív diszkriminációvá és egy ostoba trend előtti meghajlássá vált” – szólt az írásos reakció.