A bukaresti Eb-sorsolást követően Joachim Löw német szövetségi kapitány először a húzásban közreműködő Philipp Lahm-hoz lépett oda, majd tréfásan közölte vele, hogy az elmúlt percekben látottak miatt el kell, hogy bocsássák a Német Labdarúgó-szövetségtől. A szakember később szűkszavúan értékelt.

– Vitathatatlanul halálcsoport a miénk. – kezdte Löw. – Mindegyik válogatottnak a határait kell feszegetnie, hogy egyáltalán lehetősége legyen az egyenes kieséses szakaszban bizonyítania. Ez örömmel tölt el.

Örömét fejezte ki német részről a fentebb említett Philipp Lahm is, aki a 2014-ben világbajnok válogatott csapatkapitánya volt.

– Őrületes csoport. – jelentette ki Lahm. – A világbajnok címvédő, az Eb-címvédő, és mi egy csoportban, szenzációs. A müncheniek és az összes német szurkolói is remek mérkőzésekre készülhet.

A franciáknál ugyanakkor nem volt olyan nagy az öröm, az Eb-, illetve vb-csoportkörök alatt nyújtott visszafogott teljesítmény miatt korábban sokat kritizált Didier Deschamps szerette volna elkerülni ezt a két riválist.

– Szándékosan sem állíthattunk volna össze erősebb csoport, mint a miénk. – vélekedett Deschamps. – Portugália és Németország komoly játékerőt képvisel, egyértelműen ez lesz a legkeményebb csoport az Eb-n. A portugálok és a németek egyébként is riválisainkká váltak az elmúlt évek történései miatt (EB 2016: a németeket legyőzve döntősök a franciák, majd elbukják a finálét Portugália ellen – szerk.), ami még izgalmasabbá teszi a csoportot. Münchenben kezdünk Németország ellen, házigazdaként ők feltétlenül esélyesnek számítanak a továbbjutásra.

Nem vagyok csalódott, készen állunk a kihívásra, bár talán mindenki jobban örült volna annak, ha az elmúlt évek világversenyeiről trófeával hazatérő németek és portugálok csak később kerülnek az utunkba.

Nehéz dolgunk lesz, de az a feladatunk, hogy vegyük ezeket az akadályokat.

A Magyarország ellen a címvédő portugálokat négy alkalommal is vezető Fernando Santos még csak az esélyesek közé sem sorolja övéit, azonban egyedüliként kiemelte, a negyedik csapat kiléte még nem dőlt el, így nem lehet messzemenő jóslatokba bocsátkozni.

– Egyértelműen ez a legnehezebb csoport mind közül. – kezdte gondterhelt nyilatkozatát Santos. – Az előző két világbajnok, és az Eb- és Nemzetek Ligája-címvédő feszül egymásnak. Nyilvánvaló, hogy ezt a sorsolást mindegyik csapat el akarta kerülni.

Ha engem kérdeznek, Németországot és Franciaországot mondanám a csoport esélyesének, míg Portugáliának is van esélye a továbbjutásra.

Meg kell dolgoznunk a céljaink eléréséért: tovább kell jutnunk ebből a nehéz csoportból, és ha lehetséges, ismét döntőt játszani, ha pedig már ott vagyunk, a címünket megvédeni. Ezért fogunk küzdeni. A német válogatott sok változáson esett át, de ha megnézzük a játékukat, láthatjuk, hogy túl vannak már az átmeneti fázison. Németország mindig Németország lesz, a játékosaik a legjobb bajnokságokban játszanak, és a csapataik évről évre ott vannak a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. Számomra ők, Franciaország és Spanyolország az Eb abszolút esélyesei. Be kell vallani, a franciáknak is van miért visszavágniuk, és akár Izland ellen is kezdhetjük az Eb-t, éppúgy, mint 2016-ban.

Vannak még nyitott kérdések a negyedik csapatot illetően, úgyhogy higgadtnak kell maradnunk.

Kényszerű mosolyok, megfagyott levegő – ez volt a kapitányok első reakciója a sorsolásra

Portugal, France AND Germany

That moment when Portugal, France & Germany are drawn in the same group 😅#EURO2020

Közzétette: UEFA EURO 2020 – 2019. november 30., szombat

Rossi az Eb-csoportról: “Sosem volt szerencsém a sorsolásokon” – előbb a rájátszásra koncentrálna