Mint ismert, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga új idényének selejtezőit nem oda-visszavágós rendszerben játsszák majd le, hanem egy mérkőzés – nézők nélkül – dönt a továbbjutásról. Az UEFA sorsolással dönti el, hogy ki játszhat otthon. A BL selejtezőinek sorsolására augusztus 9-én kerül sor, míg az EL-ben egy nappal később kapnak ellenfelet a csapatok.

Az ulloi129.hu összegyűjtötte a legfontosabb információkat az UEFA koronavírus-szabályairól.

Minden sorsolás előtt az UEFA közzéteszi az ismert utazási korlátozásokat az érintett országban. Két nappal a sorsolás előtt a kluboknak tájékoztatni kell az UEFA-t az addig nem ismert (vagy az UEFA által nem közölt) további korlátozásokról. Ennek hiányában az UEFA listája a végleges. Ha ezt valaki nem teszi meg, 3-0-lal kizárják.

Alapszabályként az UEFA a hazai csapat stadionját nevezi meg helyszínnek, a klubok információi alapján:

Ha nem érinti korlátozás a meccset, akkor a hazai csapatnak jeleznie kell a helyszínt és az időpontot az UEFA és a vendégcsapat felé.

Ha a korlátozás érinti a vendégcsapat országát, akkor a hazai csapat az UEFA területén belül ki kell jelöljön egy alternatív helyszínt, ahova a vendégcsapat utazni képes. Ha a hazai klub nem képes ilyet találni, akkor az UEFA jelöl ki ilyet. Ha valamely csapat nem hajlandó a meccsen részt venni, azt 3-0-lal kizárják.

Ugyanez vonatkozik a karanténkorlátozásokra, tehát ha valahonnan karanténba kellene vonulnia a vendégcsapatnak, akkor is egy semleges helyszínt kell kijelölni.

Ha az UEFA úgy ítéli meg, hogy az információ nem megfelelő, vagy úgy ítéli meg, hogy a korlátozások nem oly’ mértékűek, hogy a meccset semleges országban kelljen rendezni, akkor az UEFA dönt a helyszínről.

A klubok dönthetnek a pályaválasztói jog felcseréléséről, vagy megegyezhetnek semleges helyszínről, kivéve ha abban a városban vagy helyszínen ütközne a találkozó másik UEFA-meccsel.

Az UEFA minden esetben felülbírálhatja a klubokat, az ő döntésük végleges.

Ha a klubok egyik játékosa vagy képviselője pozitív koronavírus-teszttel rendelkezik, a meccset megrendezik, hacsak nem kötelezik a klubot arra a nemzeti hatóságok, hogy karanténba vonuljon. Ha a csapat legalább 13 tagja (és legalább egy kapus) rendelkezésre áll, akkor a meccset az eredeti időpontban kell lejátszani.

Amennyiben ez nem lehetséges, el lehet halasztani a meccset (az első kört augusztus 21-ig, a másodikat szeptember 11-ig, a harmadikat szeptember 18-ig, a playoff első meccsét szeptember 25-éig, a másodikat október 1-ig). Ellenkező esetben az érintett klub nevezheti az olyan igazolt játékosait, akik nem szerepelnek a nevezési listán és negatív teszttel rendelkeznek.

Fradi: Itt vannak a lehetséges BL-ellenfelek – teljes a lista