SZINTE MINDENT VEZETETT, AMIT LEHETETT

A hazájában ötször, a világon kétszer (2014, 2015) a világ legjobb bírójának megválasztott – 2016-ban Clattenburg és Kassai között a második lett -, civilben építész Nicola Rizzoli természetesen nem szakad el a sportágtól, ő lesz a helyi játékvezetői bizottság új vezetője.

Több nagy mérkőzés és döntő is jutott neki gazdag pályafutása során, ő vezette például a 2010-ben az Európa Liga (Atlético Madrid – Fulham, 2-1), 2013-ban a Bajnokok Ligája (Borussia Dortmund – Bayern München, 1-2) és 2014-ben a világbajnokság (Németország – Argentína, 1-0) fináléját is.

 

EGY LÁBTÖRÉS MIATT NAGYON SZIDTÁK

A 45 éves, 2007 és 2017 között FIFA-keretteg bíró 2015 őszén negatív reflektorfényt is kapott: Hector Moreno és Luke Shaw találkozója miatt. A PSV-Manchester United BL-csoportmeccsen a mexikói játékos (labdára irányuló, de kőkemény) belépője nyomán az angol válogatott 20 éves balhátvédjének jobb lába két helyen is eltört, és nem csak a teljes szezont, de a 2016-os Európa-bajnokságot is ki kellett, hogy hagyja az MU tehetsége.

Az angol drukkerek már azt is nehezen viselték, hogy a játékvezető semmilyen formában nem büntette Morano becsúszását, és később a neves brit ex-bíró, Graham Poll is kritizálta az olasz akkori döntését. Az olasz sípmester egyébként a tavaly nyári Eb-n a német-francia elődöntőig jutott.

Rizzoli utolsó nemzetközi meccse egyébként a Bosznia-Görögország vb-selejtező (0-0) volt júniusban. Egy év papíron még előtte állt, akkor kellett volna kora miatt visszavonulnia, de az olasz úgy döntött, idő előtt befejezi aktív pályafutását.