Vanczák Vilmos kilenc évig játszott a Sionban, majd játékospályafutása végén 2018-ban tért haza Magyarországra, ahol már három éve a Puskás Akadémia asszisztens edzőként dolgozik. A 38 éves egykori labdarúgó a svájci SRF Sportnak beszélt a közelgő Young Boys-Ferencváros BL-playoff mérkőzésről.

A svájci bajnokság kicsit erősebb, mint a magyar, amit a közelmúltban a Basel és az Újpest párharca is megmutatott. Folyamatosan fejlődünk. Nagyon fontos lenne a magyar labdarúgásnak, ha az európai kupaporondon 2-3 klub képviselhetné magát. A Ferencváros ezt már elérte, míg a Fehérvár többször kiesett a selejtezőben vagy a rájátszásban – kezdte Vanczák Vilmos, aki jól ismeri a magyar bajnok ellenfelét, hiszen aktív pályafutása során számtalanszor játszott a Young Boys ellen a Sion színeiben. – A Ferencváros az egyik legkeményebb ellenfelet kapta a rájátszásban, ezt Magyarországon mindenki tudja. Nagyon nehéz feladat előtt állnak, főleg, hogy a mérkőzést Bernben műfüvön játsszák. A magyar bajnokságban máshol sehol nem található ilyen.

A Ferencváros erőssége kapcsán a következőképpen vélekedett.

A Ferencváros jelenleg Magyarország legerősebb csapata, minőségi játékosok alkotják a keretüket. Kemény harc folyik a csapatban a kezdőcsapatba kerülését. Az új edző, Peter Stöger sokat rotál, és teljes mértékben az “elitsorozatra” épít, ami idén egyértelmű cél náluk. Mivel a Ferencváros az előző szezonban a Bajnokok Ligájában szerepelt, sok jó játékost tudott igazolni – többek közt külföldről is. Myrto Uzuni, Tokmac Nguen, Franck Boli vagy az újonc Ryan Mmaee minden bizonnyal a legnagyobb aduász. Ha van rá esélyük, támadni fognak.

A korábbi 79-szeres válogatott védő hozzátette, a Ferencváros a magyar bajnokságban megengedheti magának a támadószelleműbb játékot és a nyitottabb védekezést. Európában viszont másképp, védekező felfogásban játszik, és inkább az ellentámadásokra támaszkodik a zöld-fehér együttes.

A Ferencvárosnak nyár óta új edzője van Peter Stöger személyében, aki új lendületet adhat. Szergej Rebrov, aki korábban háromszor is bajnok lett, nyáron távozott,  vele együtt a teljes szakmai stáb is. Stöger erre a filozófiára akar építeni, de még inkább a munkára és az elkötelezettségre támaszkodik. Sok olyan játékos, mint Uzuni, Tokmac vagy a védekező középpályások, Haratin és  Laïdouni nem biztos, hogy ismert Svájcban, mert eddig kisebb klubokban játszottak, de jelenleg itt kiteljesedtek.

Arra a kérdésre válaszolva kit tart a mérkőzés esélyesének a Young Boys-t mondta a gyors szélső játéka miatt.. Hozzátette, ha a Fradi sokáig megússza kapott gól nélkül, akkor meglepetést is okozhat. De ez nehéznek tartja, mert a svájciak sok átlövéssel játszanak, jól védekeznek a büntetőterületen belül, és a berni műfüves pálya is fontos szempont lehet. Azonban reméli, hogy a Ferencváros nyerni fog annak ellenére, hogy az egyik korábbi csapattársa, Vincent Sierro a bernieket erősíti.

BL: Szavazz Te is a mérkőzés kimenetelére – minden az FTC nemzetközi szerepléséről